Dostupni linkovi

Institut EP: Balkanske zemlje uglavnom s malim rizikom po mir


Pripadnici Eufora u Sarajevu
Pripadnici Eufora u Sarajevu

Bosna i Hercegovina (BiH) se nalazi se na 74. mestu ovogodišnjeg "Normandijskog indeksa", koji ocenjuje nivo pretnji po mir, bezbednost i demokratiju u svetu, pokazao je novi izveštaj Istraživačke službe Evropskog parlamenta (EPRS).

Iako se nalazi u grupi zemalja sa umerenim rizikom, BiH je napredovala za 12 mesta.

U grupi zemalja sa malim rizikom su Crna Gora na 29. mestu, Albanija deli 30. sa još tri zemlje., Srbija 34. i Severna Makedonija na 42. poziciji. Severna Makedonija se međutim ove godine, u odnosu na 2019, spustila za deset mesta, dok su Crna Gora i Albanija napredovali za devet mesta.

U poređenju sa 2019. godinom, rezultati "Normandijskog indeksa" 2020. ukazuju na "blago smanjenje pretnji po mir i bezbednost u svetu".

"Normandijski indeks" koji je ove godine pripremljen tek drugi put, razlikuje se od drugih po tome što je prilagodjen pristupu i delovanju EU u oblasti mira i bezbednosti.

Krirerijumi "Normandijskog indeksa" su: klimatske promene, sajber-bezbednost, demokratski procesi, ekonomske krize, zavisnost u energetici, "fragilnost države", kriminal, dezinformacije, terorizam, nasilni konflikti, naoružanje.

Predvode Norveška, Australija i Švajcarska

U izveštaju "Mapirae pretnji po mir i demokratiju u svetu" najbolje plasirane zemlje su Norveška, Australija i Švajcarska, kao i godinu dana ranije. Evropska unija (27 članica) tretirana je kao celina medju 136 zemalja obuhvaćenih indeksom i nalazi se na 11. mestu sa 7,54, pri čemu indeks 10 znači da nema rizika a nula ukazuje na veliku pretnju po mir.

Svetski prosek indeksa je 5,64 poena.

Istovremeno su na listi najviše pali Šri Lanka, za 19 mesta, i Nikaragva i Brazil, za po 15.

Velika Britanija je na 17. mestu liste, SAD su 48, Kina 89, Rusija 107, a Turska 122.

Na dnu liste je Centralnoafrička Republika, a medju najslabije plasiranim su i Irak, Avganistan, Pakistan, Čad, Jemen.

Izveštaj sadrži i studije slučaja za 40 zemalja, ali međju njima nije Srbija.

Sasoli: Bezbednost ne treba uzimati zdravo za gotovo

Predgovor za izveštaj napisao je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, koji je istakao da nas je 2020, verovatno više nego ijedna godina poslednjih decenija, podsetila da "bezbednost ne treba da uzimamo zdravo za gotovo" i da pretnje po bezbednost i demokratiju mogu da budu u različitim oblicima.

"I pre pandemije u nekim delovima sveta mir, bezbednost i stabilnost nisu bili deo svakodnevnog života. Klimatske promene, terorizam, sajber-napadi, trgovina oružjem za masovno uništenje, siromaštvo i prekogranični kriminal, samo su neki od faktora koji ruše mir", naveo je Sasoli.

On je istakao da je unapređenje mira i međunarodne bezbednosti temelj spoljne politike EU i dodao da je "Evropski parlament posvećen ponovnom aktiviranju multilateralizma za razvoj, bezbednost i mir".

EPRS je "Normandijski indeks" pripremio s medjunarodnim "Institutom za ekonomiku i mir" (IEP) iz Sidneja.

XS
SM
MD
LG