Dostupni linkovi

Pašalić: Produžiti rok za sudske postupke o nestalim bebama


Protest roditelja nestalih beba, Skupština Srbije, februar 2020.
Protest roditelja nestalih beba, Skupština Srbije, februar 2020.

Zaštitnik gradjana Srbije Zoran Pašalić izjavio je da zakonski rok za pokretanje sudskih postupaka za utvrdjivanje činjenica o nestalim bebama, koji ističe danas, treba da bude produžen za više od mesec i po dana koliko je trajalo vanredno stanje uvedeno zbog epidemije korona virusa, jer su u tom periodu uredbom Vlade Srbije prestali da teku svi rokovi u sudskim postupcima.

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika gradjana, Pašalić je tim povodom pozivao sudove da uzmu u obzir Uredbu Vlade Srbije o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine, koja je stupila na snagu 20. marta 2020. godine.

Članom 1 te uredbe je propisano da rokovi za pokretanje vanparničnog postupka (po kojima se vode i postupci za utvrdjivanje činjenica o "nestalim bebama") prestaju da teku za vreme vanrednog stanja, zbog čega je rok za pokretanje sudskih postupaka trebalo produžiti za još 47 dana, tokom kojih nisu tekli rokovi za pokretanje ovih postupaka zbog vanrednog stanja.

Uredba Vlade Srbije prestala je da važi danom ukidanja vanrednog stanja, 6. maja 2020. godine, kada su rokovi nastavili da teku.

Problem nestalih beba mora dobiti epilog

"Problem 'nestalih beba', koji već dugi niz godina nije rešen i koji predstavlja jedan težak žig za naše društvo, mora dobiti svoj epilog i to po slovu zakona. Zato ćemo se truditi da u okviru zakonom propisanih uslova slučajevi 'nestalih beba' budu okončani i da roditelji konačno u sudskom postupku dobiju istinu koju čekaju više decenija", kazao je Pašalić.

Pašalić podeo više predloga sudu

On je naveo da koristi i da će koristiti svoje zakonsko pravo da u ime roditelja i svih drugih lica ovlašćenih da učestvuju u rešavanju ovih slučajeva podnosi predloge za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Srbiji, kao i da je do danas "podneo više takvih predloga sudu".

Zakon o utvrdjivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, stupio je na snagu 11. marta 2020. godine, a u članu 17 propisuje se da je rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu.

Taj zakon, u članu 15, propisuje da predlog za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Srbiji, u ime roditelja i drugih ovlašćenih lica može da podnese i Zaštitnik gradjana.

Zakon donesen po nalogu presude Suda u Strazburu

Zakon je pripremljen po nalogu iz presude iz Strazbura 2013. godine u slučaju Zorice Jovanović, koja je Srbiju tužila jer nikada nije dobila kredibilne odgovore od države o sudbini njene bebe za koju joj je rečeno da je ubrzo po rođenju 1983. preminula, dok ona sumnja da je nestala iz porodilišta u Ćupriji.

Presudom je Međunarodni sud za ljudska prava Srbiji naložio da joj se na ime odštete isplati 10.000 evra.

Srbija mora da sprovede presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u predmetu "Zorica Jovanović protiv Srbije", u vezi s navodima o bebama nestalim iz porodilišta i da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine dostavi sveobuhvatne informacije o tome, odlučio je početkom marta Komitet ministara Saveta Evrope.

Komitet ministara je, uz to, pozvao vlasti Srbije da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine pruže sveobuhvatne informacije o sprovođenju i funkcionisanju mehanizma istrage i odlučio da nastavi nadzor nad ovim slučajem po standardnoj proceduri – navedeno je u odluci tog tela Saveta Evrope.

XS
SM
MD
LG