Dostupni linkovi

Višegradska grupa nudi Belorusiji ekomomski paket i ukidanje viza


Premijeri zemalja članica Višehradske grupe

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će Višegradska grupa na Evropskom savetu krajem septembra predstaviti ekonomski paket saradnje i zajedničkih projekata, kao i režim bez viza za Belorusiju kao alternativu saradnji sa Rusijom, prenosi Beta.

Moravjecki i ostala trojica premijera Višegradske grupe posle samita u Lublinu zatražili su od vlasti u Belorusiji da organizuje slobodne izbore i oslobodi političke zatvorenike.

"Svi se slažemo da u Belorusiji moraju da se održe slobodni izbori, tako da beloruski narod sam suvereno odluči o svojoj sudbini i budućnosti. U punoj meri osuđujemo represiju, torturu, brutalno postupanje prema demonstrantima. Posebno apelujemo da odmah budu oslobođeni svi politički zatvorenici", kazao je poljski premijer.

Moravjecki je na konferenciji za novinare sa premijerima Češke, Slovačke i Mađarske, dodao da će Višegradska grupa na predstojećem Evropskom savetu 24. i 25. decembra predstaviti i paket ekonomske pomoći i saradnje beloruskim građanima.

"Želimo da predložimo režim bez viza za beloruske građane i ekonomski paket za budućnost Belorusije. Za Belorusiju koja mora sama da izabere na slobodnim izborima koje prioritete želi da realizuje", rekao je Moravjecki.

Višegradska četvorka želi da ponudi zajedničke privredne projekte za mala i srednja preduzeća i u oblasti energetike.

"Temelj su slobodni izbori. Ne možemo da namećemo Belorusima koga treba da biraju. Ništa ne možemo da im namećemo. Moramo da se čuvamo ukrajinskog scenarija. Belorusi moraju da izaberu sami", rekao je češki premijer Andrej Babiš.

Premijer Mađarske Viktor Orban, Slovačke Igor Matovič, Češke Andrej Babiš i Poljske Mateuš Moravjecki usaglasili su i stav o trovanju ruskog opozicionog lider Alekseja Navaljnog.

Prema rečima Moravjeckog za rusko-nemački projekat dogradnje gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltika, koji omogućava Rusiji da u isporukama gasa na Zapad zaobiđe Ukrajinu, Belorusiju i Poljsku zaključili su da smanjuje bezbednost tog dela Evrope i da zato mora da se zaustavi.

Babiš sprečio sastanak sa beloruskim opozicionarima

Premijer Češke Andrej Babiš nije prihvatio predlog poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da na samit premijera Višegradske grupe pozove i predstavnike beloruske opozicije, navodeći kao razlog da bi beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko to mogao da zloupotrebi u propagandne svrhe.

Babiš je u više navrata tražio ponovno održavanje predsedničkih izbora u Belorusiji ističući da je demonstrantima koji optužuju Lukašenka za krađu i nasilje, potrebna pomoć.

Međutim, istakao je u izjavi za češku novinsku agenciju ĆTK i Rojters, da nije prihvatio sastanak sa glavnom suparnicom beloruskog predsednika Svetlanom Tihanovskojom u Poljskoj, koja trenutno predsedava Višehradskom grupom, u kojoj su još Mađarska i Slovačka.

"Odbijam informacije da sam stavio veto. Rekao sam da to nije dobra ideja. A sinoć sam razgovarao i sa slovačkim i mađarskim premijerom koji su takođe rekli da to nije dobra ideja. Belorusija nas optužuje za hibridni rat, da se mešamo u njena unutrašnja pitanja. Ubeđen sam da bi rezultat takvog sastanka samo bila voda na mlin diktatora Lukašenka", kazao je danas novinarima češki premijer.

Andrej Babiš izjavio je da želi da agendu Belorusije stavi na dnevni red, na kome još uvek nije, Evropskog saveta 24. i 25. septembra jer je to pravo mesto da se odredi zajedničko postupanje Evropske unije a sastanak u Lublinu bio bi ishitren korak.

Poljski mediji upozorili su danas da je gaf napravila poljska diplomatija, pošto je, a da nije obavestila ostale, dogovorila da na samitu sa premijerima Mateušom Moravjeckim, Andrejom Babišom, Igorom Matovičem i Viktorom Orbanom učestvuje i neuspešna protivkandidatkinja Lukašenku na nedavnim predsedničkim izborima Svetlana Tihanovskaja koja je ove sedmice boravila u Poljskoj.

Problem je što koliko pre dva dana njeno prisustvo nije bilo planirano a Poljska je pozvala bez konsultacija sa ostalim partnerima iz Višegradske grupe.

"Veoma podržavam organizovanje slobodnih izbora u Belorusiji. Ni u kom slučaju, međutim, ne želim da napravim ishitren korak koji neće biti u skladu sa opšteevropskim stavom, daće municiju beloruskoj propagandi i u konačnom ishodu će biti kontraproduktivan", poručio je zvaničnoj Varšavi Andrej Babiš i naglasio da je poljska diplomatija sa višegradskim partnerima o tome počela da se konsultuje tek tokom poslednjih sati.

EU namerava da uvede sankcije 31. beloruskom zvaničniku koje sumnjiči za izbornu krađu i brutalan obračun sa demonstrantima. Međutim, to je odloženo zbog spora u istočnom Sredozemlju između Grčke i Turske o pravu eksploatisanja gasa, prenosi Rojters.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko od početka protesta Belorusa protiv režima nakon predsedničkih izbora više puta je optužio poimence Poljsku i Češku da oni te proteste organizuju i finansiraju a da iza svega stoje SAD.

XS
SM
MD
LG