Dostupni linkovi

Policija Kosova demantuje 'napad' na pravoslavno groblje u Žakovu kod Istoka


Ilustrativna fotografija

Policija Kosova demantuje navode Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije da je u selu Žakovo kod Istoka u pećkom regionu došlo do napada na pravoslavno groblje i da su tom prilikom odnešeni posmrtni ostaci.

Službenik zadužen za medije Policije Kosova za region Peć Fadilj Gaši (Fadil Gashi)u izjavi za Radio Slobodna Evropa objašnjava da su četri grobna mesta oštećena prilikom izvođenja radova na vodovodnoj mreži u neposrednoj blizini pravoslavnog groblja u Žakovu, opština Istok.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije je 10. septembra saopštila da se desio “napad na srpska groblja” u selu Žakovo kod Istoka, te da su “napadi na srpska groblja postala toliko učestala da gotovo nema pravoslavnog groblja južno od Ibra koje u protekle dve decenije nije bilo na meti napada”.

“Skrnavljenje grobalja u Žakovu kod Istoka, u kojem je pre rata živelo nekoliko desetina srpskih porodica, predstavlja najstrašniji vid vandalizma i zločina iz mržnje jer, оsim što su nadgrobni spomenici porušeni, neki od grobova su prekopani i iz njih odneti posmrtni ostaci”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo.

Službenik zadužen za medije Policije Kosova za region Peć Fadilj Gaši napominje da je ekipa Policije Kosova obavila uviđaj odmah nakon prijave da je na pravoslavnom groblju u Žakovu, starom preko 100 godina, došlo do oštećenja.

“Ekipa policije Kosova je zajedno sa opštinskim službenicima izašla na lice mesta. Jedna kompanija koja izvodi radove na vodovodnoj mreži je prilikom kopanja kanala izručila zemlju na četri grobna mesta. Uzeli smo izjavu od svedoka i finansijskog menadžera projekta u okviru kog se izvode radovi a sutra će izjavu dati i vlasnik te kompanije”, objašnjava Gaši i dodaje da je slučaj prosleđen tužilaštvu.

XS
SM
MD
LG