Dostupni linkovi

Stotine domova izgorjelo u požarima na pacifičkoj obali SAD-a


Dim iznad šume, Kalifornija

U smrtonosnim požarima koji bjesne širom pacifičkog sjeverozapadnog dijela SAD-a uništeno je stotine domova u državi Oregon, rekla je guvernerka te države, upozoravajući da bi to moglo da bude najveći gubitak života i imovine od požara u historiji te države.

Požari od vrha države Oregon do granice sa Kalifornijom izazvali su zatvaranje autoputeva i nebo puno dima dok se vatrogasci bore da lokalizuju i ugase vatru podstaknutu naletima vjetra od 80 kilometara na sat.

Zvaničnici u nekim zajednicama u zapadnom Oregonu dali su u srijedu, 9. septembra, stanovnicima naređenje da se "evakuišu odmah" što je značilo da imaju samo nekoliko minuta da napuste svoje kuće.

Požari su gorjeli u velikim dijelovima savezne države Vašington i Oregon koje rijetko imaju tako jake požare zbog hladne i vlažne klime na pacifičkom sjeverozapadu SAD-a.

Cijeli jedan mali grad u istočnom dijelu države Vašington je uništen.

Guvernerka Oregona Kejt Braun upozorila je da bi razaranje od požara koji su izbili u ponedjeljak, 7. septembra, tokom vjetrovite oluje moglo da bude ogromno.

"Svi moraju da budu u visokoj pripravnosti", rekla je guvernerka Braun.

Smatra se da je vatrena stihija posebno razorna oko Medforda u južnom Oregonu i blizu glavnog grada te države Sejlema.

"Ovo bi mogao da bude najveći gubitak života i imovine zbog požara u historiji naže države", rekla je guvernerka.

Najmanje troje ljudi stradalo je u požarima u Oregonu a jedno dijete je stradalo u državi Vašington.

Braun je rekla da su neke zajednice jako oštećene i da je izgubljeno "stotine domova".

Tačna razmjera štete se još ne može utvrditi zato što su mnoge zone zahvaćene vatrom još opasne za pregledanje, naveli su vatrogasci.

Više požara gore i u Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG