Dostupni linkovi

​​​​​​​Hrvatska zaprimila ponude za jurišne avione od SAD, Izraela, Švedske i Francuske


F-16 
F-16 

Međuresorno povjerenstvo hrvatske Vlade zaprimilo je ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Izraela, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

„Nakon toga slijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi,“ kazao je novinarima ministar obrane Mario Banožić.

Među ponudama je ona američka s novim F-16 i švedska s novim Gripenima. Ministar je potvrdio da se kupuje eskadrila od 12 aviona, ali o drugim detaljima, kao ni o mogućoj cijeni nije želio govoriti.

Od Francuske se tražilo ponudu za rabljene dvomotorne jurišne mlažnjake Rafale, a Izrael nudi korištene američke F-16. Ponude su zatražene i od Italije i Norveške, ali one u propisano vrijeme nisu stigle.

Također, stigla je i ponuda jedne američke privatne kompanije za rabljene američke F-16, ali je službena odluka hrvatskih vlasti da se pregovara samo sa vladama.

Hrvatsko nebo aktualno čuva eskadrila lovaca Mig-21 Bis, koji mogu letjeti do 2023. odnosno 2024. godine. Siječnja 2019. godine propao je posao sa Izraelom koji je nudio eskadrilu svojih F-16 Barak, lovaca američke proizvodnje sa dodatnom opremom koju je instalirao Izrael.

Izraelska strana preuzela je krivicu, jer su oni do zadnjeg trena tvrdili da neće biti problema sa Sjedinjenim Državama, koje ne dopuštaju da se njihove avione prodaje sa opremom koju je ugradio netko treći.

XS
SM
MD
LG