Dostupni linkovi

Đurić sa Čen Bo i Bocan-Harčenkom o dijalogu sa Prištinom


Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić informisao je u odvojenim razgovorima ambasadore Kine i Rusije Čen Bo i Aleksandra Bocan-Harčenka o toku dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je ova Kancelarija u utorak (8. septembra) kasno uveče.

Đurić je, kako je navedeno, izrazio uverenje da će Kina, u duhu „čeličnog i bezbroj puta potvrđenog prijateljstva“, nastaviti da pruža aktivnu međunarodnu podršku Srbiji.

On je poručio da će Srbija i nadalje dosledno poštovati politiku jedne Kine i njen spoljnopolitički kurs „usmeren ka stvaranju zajednice za budućnost čovečanstva“.

Đurić je dodao da nema tih pritisaka pod kojima će Srbija odustati od podrške „svojim dokazanim prijateljima“.

Kancelarija za Kosovo je saopštila da je Đurić ruskom ambasadoru Bocan-Harčenku zahvalio na podršci koju Rusija godinama unazad pruža Srbiji na međunarodnom planu.

Đurić je, kako je navedeno, preneo ruskom ambasadoru da Srbija, „boreći se za svoje državne i nacionalne interese, ostaje dosledan prijatelj Rusije, i računa na prijateljstvo i pomoć zvanične Moskve u toj borbi“.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo sastao se sa ambasadorima Kine i Rusije četiri dana nakon što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti u Beloj kući u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Šta piše u sporazumu Kosova i Srbije?

Tim sporazumom su se obe strane, između ostalog, obavezale da će zabraniti upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca“, da će blagovremeno ukloniti takvu opremu i učiniti druge potrebne korake tamo gde je ona već prisutna, a takođe su se obavezale i na diverzifikaciju snabdevanja energijom.

XS
SM
MD
LG