Dostupni linkovi

Srbija: Više od 13.000 potpisa protiv gradnje nacionalnog stadiona


Stadion Crvene zvezde u Beogradu

Više od 13.000 građana potpisalo je za deset dana peticiju protiv izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona u Beogradu, saopštilo je nevladino Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koje je i jedan od pokretača inicijative.

"Naredni korak biće podnošenje zahteva za informacije od javnog značaja kako bi bila dostavljena studija o ekonomskoj isplativosti stadiona čija se izgradnja planira", dodaje se u saopštenju.

Udruženje je navelo da je odluku o izgradnji stadiona u javnosti zastupao predsednik Aleksandar Vučić, koji nema formalnih ovlašćenja da donosi odluke povodom tog pitanja.

U momentima kada nova vlada nije formirana svako donošenje odluke o tome JE "tipična uzurpacija javnih ovlašćenja", dodaje se u saopštenju ove organizacije.

"Opasna je zamena teza da stadion zapravo gradi jedan čovek, kako god se on zvao. U pitanju je projekat koji se finansira iz budžeta, dakle novcem građana Srbije. To je novac koji su građani poverili delu državnih institucija kako bi škole u koje im idu deca imale normalne toalete, kako bi u zdravstvu radio dovoljan broj lekara i kako ne bi čekali besciljno dugo preglede i lekarske intervencije, kako bi imali normalne puteve i infrastrukturu, a građani u udaljenim područjima kanalizaciju i vodovod", navodi se.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem 2019, predstavljajući investicioni plan “Srbija 2025”, vredan 14 milijardi evra, najavio i ulaganja pola milijarde evra u narednih pet godina u sportsku infrastrukturu, a kao prioritet je izdvojio izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona u Beogradu.

Ministar finansija Siniša Mali istovremeno je naveo i da je u budžetu za 2020. godinu opredeljeno 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona.

XS
SM
MD
LG