Dostupni linkovi

Multinacionalne vojne vježbe Plemeniti partner u Gruziji


Američki vojnik na vojnoj vježbi Plemeniti partner u Gruziji, 7. septembar, 2020.
Američki vojnik na vojnoj vježbi Plemeniti partner u Gruziji, 7. septembar, 2020.

Otprilike 2.700 vojnika iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Francuske i domaćina Gruzije započelo je velike vojne vježbe u državi Južni Kavkaz.

Multinacionalne vojne vježbe Plemeniti partner (Noble Partner) 2020 u Gruziji počele su 7. septembra i očekuje se da traju do 18. septembra.

Američka ambasada u Tbilisiju saopštila je u izjavi od 7. septembra da su vježbe, pete u nizu, "osmišljene kako bi poboljšale regionalna partnerstva i povećale spremnost i interoperabilnost američkih snaga u realnom, multinacionalnom okruženju za obuku".

"Učesnici će izvoditi vježbe situacijske obuke, vježbe žive vatrene paljbe i kombinirane manevre sa mehanizacijom. Vježbe poput Plemenitog partnera 20 i dalje pokazuju predanost SAD-a stabilnosti i sigurnosti u regiji i pokazuju da saveznici i partneri NATO-a stoje jači zajedno", navodi se u izjavi ambasade.

Američki zvaničnici u prošlosti su pozitivno govorili o gruzijskim nadama da će se pridružiti zapadnom vojnom savezu, što je potez kojem se Rusija žestoko protivi.

Na samitu 2008. u Bukureštu čelnici NATO-a formalno su se zavjetovali da će Gruzija "postati članicom NATO-a", ali čelnici saveza oprezno su krenuli prema tom cilju suočeni s moskovskim protivljenjem.

U avgustu iste godine, Moskva je priznala otrgnuta područja Gruzije Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne zemlje. Izbio je tzv. petodnevni rat između Rusije i Gruzije u separatističkim regionima Južne Osetije i Abhazije. Ovaj kratki rat plaćen je stotinama života, desetinama hiljada raseljenih lica, a obe strane je ostavio u stanju zamrznutog konflikta.

Rusija održava prisustvo hiljada vojnika u te dvije regije.

XS
SM
MD
LG