Dostupni linkovi

Počele rasprave za državni udar na Apelacionom sudu Crne Gore


Podgorica

U Apelacionom sudu u Podgorici počela je rasprava o žalbama na prvostepenu presudu osuđenih za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016. godine na dan parlamentarnih izbora.

Prvog dana, saslušan je penzionisani komandant žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, koji je osuđen na osam godina zatvora.

Apelacioni sud bi trebalo da donese konačnu presudu prvostepeno osuđenima za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj nasilnog rušenja crnogorske vlasti u vrijeme kada je premijer bio Milo Đukanović. Za sada nije poznato koliko će proces pred Apelacionim sudom trajati, s obzirom na činjenicu da je sama presuda Višeg suda napisana na više od 600 stranica.

Slučaj "državni udar" je otvoren hapšenjem srpskih državljana koji su se na dan parlamentarnih izbora 2016. godine našli u Crnoj Gori. Nakon trogodišnje istrage i suđenja koje je direktno prenošeno puten televizija sa nacionalnom frekvencijom, 9. maja su prvostepeno osuđeni lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora.

U istom postupku, sudsko vijeće Višeg suda kojim je predsjedavala Suzana Mugoša, osudilo je ruske državljane Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova na 15 i 12 godina zatvora. Šišmakov i Popov nikada nisu bili dostupni crnogorskom pravosuđu. Osam srpskih državljana je takođe osuđeno na period od godinu i po do osam godina zatvora. Jedna od prvostepeno osuđenih Banka Milić se od prošle godine nalazi u ambasadi Srbije u Podgorici.

Niko od osuđenih nije priznao krivično djelo koje mu je optužnicom stavljeno na teret tokom sudskog procesa.

Svjedok saradnik Saša Sinđelić je nakon sudskog postupka izručen Hrvatskoj gdje robija po osnovu presude za ubistvo u toj zemlji.

Apelacioni sud može da potvrdi, ukine prvostepenu presudu ili da vrati suđenje na početak.

XS
SM
MD
LG