Dostupni linkovi

Njemačka industrijska proizvodnja u porastu tri mjeseca zaredom


Njemačka industrijska proizvodnja porasla je treći mjesec zaredom u julu, ali je dobitak bio relativno skroman nakon većih dobitaka neposredno nakon isključenja ovog proljeća, pokazali su službeni podaci u ponedjeljak, javlja agencica Associated Press (AP).

Proizvodnja je porasla za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, rečeno je iz Ministarstva ekonomije Njemačke. Porast je uslijedio nakon porasta od 7,4 posto u maju i 9,3 posto u junu, jer se aktivnost u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, oporavila od velikih padova u martu i aprilu.

Ministarstvo je reklo da se proizvodnja vratila na gotovo 90 posto nivoa u prošlogodišnjem četvrtom kvartalu, prije nego što je pogodila pandemija izazvana korona virusom.

Dobitak u julu bio je dosta manji od predviđanja ekonomista od 4 posto ili više.

Privremeni efekti poput ljetnih odmora vjerojatno su doprinijeli, ali "jedan od glavnih razloga trenutnog usporavanja zasigurno proizlazi iz velike zavisnosti Njemačke o vanjskoj trgovini i globalnoj potražnji za njenom robom i uslugama", rekao je Thomas Strobel, ekonomista UniCredit banke u Minhenu.

Poteškoće povezane s virusima u zemljama izvan eurozone, uključujući SAD, Britaniju i nekoliko ekonomija u razvoju, vjerojatno su smanjile njemački izvoz.

Podaci koji slijede brojke iz prve sedmice septembra pokazuju da su fabričke narudžbe porasle za 2,8 posto u julu, usporavajući s porasta od 10,4 posto u maju i 28,8% u junu.

Vlada Njemačke je u prvoj sedmici septembra rekla da ekonomija funkcioniše bolje nego što se očekivalo nakon ublažavanja njemačkih ograničenja zatvaranja zbog korona virusa, koja su bila manje drastična nego u nekim drugim evropskim zemljama. Predviđa se da će se ekonomija ove godine smanjiti za 5,8 posto, što je nešto optimističnija perspektiva od 6,3 posto što su bila predviđanja krajem aprila.

XS
SM
MD
LG