Dostupni linkovi

Generalni sekretar UN upozorio na rizik od gladi u četiri zemlje


Antonio Gutereš
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da postoji rizik od gladi u Kongu, Jemenu, na severoistoka Nigerije i u Južnom Sudanu, koji su pogođeni sukobima i gde su ugroženi životi miliona ljudi.

U belešci za članove Saveta bezbednosti koju je juče dobio Asošijeted pres, šef UN je rekao je da se četiri zemlje svrstavaju "među najveće prehrambene krize na svetu", prema izveštaju o krizama sa hranom za 2020. godinu i nedavnim analizama bezbednosti hrane.

"Sada je potrebna akcija", rekao je Gutereš. On je neveo da posle višegodišnjeg rata i nasilja, stanovnici Konga, Jemena, severoistočne Nigerije i Južnog Sudana ponovo se suočavaju sa povećanom nesigurnošću zbog nedostatka hrane i potencijalnom gladi, prenosi Beta. Šef UN-a rekao je da se situacija pogoršava u brojnim drugim zemljama pogođenim sukobima, uključujući Somaliju, Burkinu Faso i Avganistan.

Prema njegovim rečima situacija se razlikuje od zemlje do zemlje, ali civili stradaju i raseljavaju se, sredstva za život su uništena, dok se istovremeno napadaju humanitarni konvoji i ometa pružanje pomoći. Rekao je da je nesigurnost hrane u zemljama pogođenim sukobima "sada pogoršana prirodnim katastrofama, ekonomskim šokovima i krizama javnog zdravlja, a sve je to povezano sa pandemijom COVID-19".

XS
SM
MD
LG