Dostupni linkovi

SSP: Sporazum deo Trampove kampanje


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući 4. septembra

Opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da juče u Vašingtonu nije potpisan srpsko-albanski nego američko-srpski sporazum, kao deo predizborne kampanje predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), a da će biti zapamćen po tome što je "prvi put jedan srpski zvaničnik stavio potpis na dokument u kome pored reči Kosovo ne stoji zvezdica".

Ta partija navodi da bi zvezdice precizirale da je dokument statusno neutralan i u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

SSP tom primedbom aludira na Sporazum o regionalnom predstavljanju i saradnji, postignut u Briselu 2012. godine, koji predviđa da se uz naziv Kosovo na regionalnim skupovima koristi zvezdica. Prema dogovoru Beograda i Prištine, na regionalnim skupovima iznad natpisa Kosovo stajaće zvezdica a u fusnoti će pisati da taj naziv ne prejudicira stav o statusu i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

'Sporazum u funkciji Trampove predizborne kampanje'

SSP u saopštenju navodi da je "sporazum posvećen Izraelu, zaštiti američkih ekonomskih interesa u oblasti energetike, telekomunikacija i infrastrukture, a dotiče se i odnosa Beograda i Prištine.

Da je ovo u suštini Trampov predizborni sporazum govori i činjenica da u njemu ima svega i svačega. Od propisivanja od koga se kupuje 5G oprema, preko Hezbolaha do toga da ćemo se boriti da ubedimo 69 zemalja sveta da odustanu od kažnjavanja homoseksualizma", stoji u stranačkoj izjavi.

SSP navodi i da se pokazalo nije bilo nikakvog pritiska da se Kosovo prizna, obzirom da u sporazumu piše da se na pitanje statusa uvodi moratorijum od godinu dana.

"Iz toga logično sledi da posle isteka tog roka počinju statusni razgovori. Kosovo je dobilo priznanje svoje nezavisnosti od strane Izraela dok je Srbija, valjda zbog zahvalnosti Izraelu na tome što su priznali Kosovo, preuzela obavezu da premesti ambasadu u Jerusalim. Takva odluka može od Srbije napraviti metu za delovanje muslimanskih terorista", ocenjuje se u saopštenju.

'Zabrinjava što nije spomenuta Zajednica srpskih opština'

Ova opoziciona partija navodi da sporazum ima i dobre strane, ali dodaje da su u pitanju "delovi koji su preuzeti iz Deklaracije o pomirenju dva naroda Stranke slobode i pravde", koji se tiču prihvatanja diploma i obaveze neometanja slobodne trgovine.

"Zabrinjava što nijednom rečju nije spomenuta Zajednica srpskih opstina, ali ni demokratija, dekriminalizacija društva niti vladavina prava, kao obaveze koje za obe strane proističu iz Briselskog sporazuma i koji je, za razliku od ovog dokumenta, u skladu sa rezolucijom 1244 i mandatom koji je Savet bezbednosti preneo na Evropsku uniju", kažu u SSP.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu su 4. septembra, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali svaki za sebe dokument pod naslovom "Ekonomska normalizacija" koji ima dve verzije s razlikom u poslednjoj tački, dok je ostali tekst identičan.

Vučić je posle ceremonije u Beloj kući rekao da su Srbija i Kosovo potpisali bilateralne sporazume sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

To je kasnije negirao Trampov specijalni izaslanik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), rekavši da SAD nisu strana u sporazumu.

"Oni (Vučić i Hoti) su potpisali sporazum da rade zajedno, nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnik. Tramp je potpisao, kako bih to opisao, u osnovi pismo kojim potvrđuje da će raditi zajedno i sprovesti sporazum", rekao je Grenel na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Dokumenti koje su Vučić i Hoti potpisali pred Trampom imaju po 16 tačaka, prvih 15 je isto, dok se poslednja razlikuje.

U tekstu sporazuma koji je potpisao Vučić poslednja tačka kaže da će Srbija do jula iduće godine preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, dok se u dokumentu koje je potpisao premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti navodi da su se Kosovo i Izrael saglasili o uzajamnom priznanju.

XS
SM
MD
LG