Dostupni linkovi

Vulin sa ministrom odbrane Kine: Cenimo podršku oko Kosova


Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija „visoko ceni podršku Kine prema rešavanju statusa Kosova mirnim putem“.

Vulin je to rekao u razgovoru sa ministrom odbrane NR Kine, generalom Vei Fengheom, sa kojim je razgovarao u Moskvi gde prisustvuju zajedničkom zasedanju ministara odbrane država učesnica Zajednice nezavisnih država (ZND), država članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane (MO) Srbije, Vulin je ministru Kine zahvalio za „čvrstu podršku te zemlje legitimnim zahtevima Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i poručio da Srbija čvrsto i principijelno podržava politiku "jedne Kine", njen suverenitet i teritorijalni integritet“.

„Čelično prijateljstvo Srbije i Kine na najbolji način je potvrđeno u teškim okolnostima borbe protiv korona virusa, kada je Kina uputila u Srbiju vrhunski tim stručnjaka koji su mnogo pomogli Srbiji svojim iskustvom i savetima u suzbijanju pandemije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako je navelo Ministarstvo odbrane Srbije Fenghe je rekao da je Kina pobedila virus korona, da već 20 dana nemaju nijedan novi slučaj zaraze i da je spremna u svakom trenutku da nastavi da pomaže Srbiji u onome što joj je potrebno u borbi protiv pandemije.

’Srbija ostaje vojno neutralna’

Ministar odbrane Srbije u Moskvi je ponovio i da je Srbija vojno neutralna, „da nikada neće postati deo bilo kog vojnog saveza“, kao i da „sama odlučuje o sebi, svojoj spoljnoj i vojnoj politici“, navelo je Ministarstvo odbrane.

„Izrazio sam svoju veliku zahvalnost zbog poštovanja politike neutralnosti, koju dobijamo od svih članica pomenutih inicijativa“, rekao je Vulin u Moskvi, prenelo Ministarstvo odbrane Srbije.

Srbija, država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, proglasila je vojnu neutralnost 2006. godine i priključila se NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, ali, kako su više puta istakli zvaničnici Srbije, ne teži punopravnom članstvu u ovoj zapadnoj vojnoj Alijansi.

Od tada do danas održano je više vojnih vežbi i sa zemljama članicama NATO, ali i sa vojskom Rusije, sa kojom se takođe odvija i vojna saradnja i od koje Srbije, baš kao i od Kine, nabavlja i naoružanje.

XS
SM
MD
LG