Dostupni linkovi

U Bejrutu nastavljena potraga za preživelima u ruševinama


Liban 3. septembra

Spasioci su u petak nastavili da kopaju u ruševinama jednog kvarta Bejruta gde su registrovani otkucaji srca u četvrtak, mesec dana nakon nakon razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Specijalizovani tim čileanskih spasioca, koji je nedavno stigao u glavni grad Libana, primetio je, zahvaljujući psima tragačima i termalnim skenerima, pulsiranje ispod ruševina jedne zgrade.

To je podstaklo nadu da bi se mogli pronaći preživeli u eksploziji koja je razorila čitave delove Bajruta 4. avgusta ubivši 191 osobu i povredivši ih više od 6.500.

Pripadnici Civilne odbrane i spasioci podizali su rukama delove zgrade, rekao je fotograf Frans presa.

"Radimo non-stop od sinoć. Raščistili smo ruševine ali još nismo postigli rezultat", rekao je direktor zadužen za operacije u Civilnoj odbrani Abu Musa.

Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je novinarima u četvrtak da bi ispod moglo biti jedno ili dva tela, a možda i jedan preživeo, jer su zabeleženi otkucaji srca.

Nikolas Sade, koji koordiniše potragu, rekao je da su posle uklanjanja velikog dela ruševina ponovo urađeni testovi, kako bi se utvrdilo da li ima otkucaja srca i udisaja i zabeleženo je sedam otkucaja u minutu, a dan ranije bilo je 16 do 18, prenosi Beta. Potraga je otežana jer je cela zgrada srušena.

Liban nema opremu ni tehničke kapacitete za takve katastrofe. Zato je nekoliko zemalja brzo poslalo tehničku pomoć i spasioce posle eksplozije. Tokom noći potraga je obustavljena, što je razgnevilo neke Libance, sudeći po komentarima na društvrenim mrežama.

vojska je u saopštenju navela da je rad suspendovan na dva sata u ponoć jer je pretila opasnost da se sruši jedan napukao zid zgrade.

XS
SM
MD
LG