Dostupni linkovi

Svjetska premijera filma Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici na festivalu u Veneciji


Jasmila Žbanić na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, 3. septembar

Film "Quo Vadis, Aida?" (Kuda ideš, Aida?) koji govori o genocidu u Srebrenici, bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić, u četvrtak (3. septembar) imao je svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, u okviru glavnog takmičarskog programa.

Običaj Venecijanskog festivala je da ekipa filma na crvenom tepihu ima i muzičku pratnju, pa je tako pjesma "Ružo moja", u interpretaciji Amire Medunjanin, pratila bosanskohercegovačku ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom.

Prije premijere održana je konferencija za novinare na kojoj je rediteljica Jasmila Žbanić naglasila kako je s ekipom filma željela ispričati priču o ženama koje su u ratu izgubile svoje najdraže, sinove, muževe, najbliže članove porodice.

"Znam neke porodice koje su izgubile 60 članova, cijele generacije su izbrisane. Do sada smo imali mnogo filmova iz muške perspektive. Sada sam napravila film iz perspektive žene", kazala je Žbanić u Veneciji.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Film "Quo Vadis, Aida?" je prvi film u takmičarskom programu koji je prikazan na nekom velikom festivalu nakon šest mjeseci korona krize zbog koje su otkazani svi veći filmski festivali.

U takmičarskom programu za glavnu nagradu Zlatni lav učestvuje 18 filmova.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija Venecijanskog festivala je glumica Kejt Blanšet (Cate Blanchett).

Nakon premijerne projekcije, film Jasmile Žbanić biće prikazan još 12 puta u okviru festivala.

Rediteljica Jasmila Žbanić s glumcima Borisom Isakovićem, Jasnom Đuričić i Raymondom Thiryjem na festivalu u Veneciji, 3. septembar
Rediteljica Jasmila Žbanić s glumcima Borisom Isakovićem, Jasnom Đuričić i Raymondom Thiryjem na festivalu u Veneciji, 3. septembar

Film "Quo Vadis, Aida?" uvršten je i u zvanični program 45. Toronto film festivala, koji će biti održan od 10. do 19. septembra.

Jasmila Žbanić je 2006. godine osvojila Zlatnog medvjeda svojim debitantskim igranim filmom "Grbavica".

XS
SM
MD
LG