Dostupni linkovi

Dačić: Srbiji nije ranije predstavljen papir sa priznanjem Kosova


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Papir sa tekstom o priznanju nezavisnosti Kosova nikada nije bio predočen delegaciji Srbije, izjavio je u četvrtak (3. septembar) ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući izjave predstavnika Srbije da im je na sastanku sa predstavnicima Kosova predstavljen dokument u kojem se traži priznanje nezavisnosti Kosova.

"Bilo je reči o drugim stvarima, ali očigledno je da je to jedan pokušaj da se malo prošire teme, jer je pričano o tome da će biti ekonomija na dnevnom redu", rekao je Dačić za privatnu televiziju Pink.

On kaže da je dobio informaciju "sa najvišeg nivoa iz naše delegacije u Vašingtonu da je predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) na brutalan način odbio tačku deset sporazuma koja predviđa priznanje nezavisnosti Kosova".

"On je jasno rekao da je za Srbiju to neprihvatljivo da će se Srbija ponašati u skladu sa svojim Ustavom", rekao je Dačić.

On dodaje da Srbija želi da učestvuje u normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, "ali ako postoji želja da se putem skrivene agende ide korak dalje u političkom rešenju i postavlja ta formulacija 'međusobno priznanje', mislim da je svima jasno da Srbija to neće prihvatiti".

Dačić je kazao da je mnogo aktera uključeno u dijalog između Srbije i Kosova, te podsetio da zvaničnom Beogradu predstoje razgovori sa predstavnicima Prištine u Briselu.

"Nesumnjivo da je ovo pokušaj da se tu ima neki ekskluzivitet i da se na ovakav način, uz posredovanje velike sile kao što su Sjedinjene Američke Države, dođe do nekog rešenja", rekao je Dačić.

U Beloj kući je u četvrtak počeo prvi dan dvodnevnog sastanka između premijera Kosova Avdulaha (Avdullah) Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela (Richard Grenell).

Nekoliko sati uoči početka sastanka u četvrtak Grenel je na Tviteru napisao da politiku treba “ostaviti po strani”, te da je u razgovorima fokusiran na mlade ljude.

Ministar finansija i član delegacije Srbije Siniša Mali izjavio je ranije da se Srbija tokom razgovora "bori za svaku rečenicu i svaku reč" i da su umesto ekonomskih, dobili političke tačke sporazuma, među kojima i ona o uzajamnom priznanju.

To je, međutim, kasnije na svom Tviter nalogu demantovao Ričard Grenel.

XS
SM
MD
LG