Dostupni linkovi

NATO: Grčka i Turska počinju tehničke pregovore o sporu u istočnom Sredozemlju


Brod Javuz kojim Turska istražuje nalazišta nafte i gasa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su se Grčka i Turska dogovorile da počnu "tehničke pregovore" radi smanjenja rizika od vojnih incidenata u istočnom delu Sredozemnog mora.

U izjavi objavljenoj na sajtu NATO, Stoltenberg je naveo da je pričao s liderima Turske i Grčke, dve članice Alijanse koje se spore o pravu na istraživanje nalazišta nafte i gasa u toj oblasti.

"Grčka i Turska su cenjeni saveznici i NATO je važna platforma za konsultacije o svim pitanjima koja utiču na našu zajedničku bezbednost", naveo je Stoltenberg.

Međutim, grčki zvaničnik je odmah negirao da je postignut sporazum, rekavši da Turska prvo mora da povuče ratne brodove iz oblasti u istočnom Mediteranu, gde vrše sporna istraživanja nalazišta energenata.

Ankara za sada nije reagovala na Stoltenbergovu izjavu.

Turska je u četvrtak (3. septembar) objavila da će Rusija održati vojne vežbe u istočnom Sredozemlju od 8. do 22. i od 17. do 25. septembra u zoni gde se nalaze turski brodovi za istraživanje nalazišta.

Nejasno je zašto bi Turska koja je članica NATO najavljivala vežbe u ime Moskve, iako su te dve zemlje poslednjih godina znatno ojačale vojne, političke i ekonomske veze, naveo je AP.

XS
SM
MD
LG