Dostupni linkovi

Protest ispred Cetinjskog manastira


Par hiljada učesnika patriotskog skupa okupili su se u četvrtak 3. septembra ispred Cetinjskog manastira, gdje se nalazi sjedište Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori sa porukom da je, kako su naveli, Crna Gora najveća svetinja. Skup je završen mirno i bez incidenata.

Prema ranijoj najavi nije bilo političkih predstavnika niti govornika. Skup je organizovala neformalna grupa građana sa Cetinja, a učesnici su nosili crnogorske zastave i pjevali patriotske pjesme.

Skup na Cetinju: 'Crna Gora je najveća svetinja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Danilo Brajović, jedan od organizatora skupa za Radio Slobodna Evropa je rekao da je skup napravljen spontano sa ciljem da se iskaže ljubav i revolt.

“Naš cilj je da pokažemo kako se voli država, a revoltirani najavom trojne koalicije da ce revidirati Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Porukom ljubavi i mira hoćemo da pokažemo kako se može doći do dogovora koji će bit dobar za Crnu Goru", naveo je Brajović.

On je također rekao da pozivaju Srbe u Crnoj Gori da "shvate, da prihvate da mi postojimo i da nećemo odustati."

"Pozivamo ih da shvate da ne mogu mahati u Crnoj Gori tuđim zastavama”.

Mitropolija crnogorsko-primorska ranije je saopštila da im policija nije odgovorila na dopise vezane za skup pred Cetinjskim manastirom, za koji se ne zna da li je prijavljen.

Iz Mitropolije je saopšteno da su dan ranije o okupljanju obavijestili cetinjsku policiju, direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića.

Sa dopisom su upoznali i delegaciju Evropske unije kao i ambasade Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG