Dostupni linkovi

Beogradski studenti: Ne iseljavajte nas iz domova


Protest studenatau Beogradu (3. septembar 2020)
Protest studenatau Beogradu (3. septembar 2020)

Studenti Beogradskog Univerziteta, predvođeni studentima Fizičkog fakulteta u Beogradu, održali su protest u četvrtak ispred zgrade Rektorata, tražeći da ne budu iseljeni iz studentskih domova zbog Evropskih univerziteskih igara 2021. godine.

Studenti Beogradskog univerziteta su takođe nezadovoljni načinom na koji su se nadležni odnosili prema njima tokom pandemije korona virusa, a od Ministarstva prosvete i Beogradskog univerziteta imaju tri konkretna zahteva.

„Tražimo pismeni garant Univerziteta da studenti neće biti iseljavani iz studentskih domova usled Evropskih univerzitetskih igara 2021. Drugi zahtev je socijalne prirode i odnosi se na smanjenje uslova i bodova za ostvarivanje prava na budžetsko finansiranje za školsku 2020/21 godinu, a treći je da se za 10 dana produži rok za upis studenata na drugi i treći stepen studija, ne bi li nam to omogućilo da nam dodatni rok uđe u oktobar“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Luka Bulaja, student prodekan sa Fizičkog fakulteta u Beogradu.

On je objasnio da Univerzitet tokom pandemije nije imao nikakve mere koje bi studentima finansijski olakšale situaciju, budući da su, kako je rekao, roditelji mnogih studenata ostali bez posla ili su im smanjena primanja.

Beogradski univerzitet tokom pandemije nije imao nikakve mere koje bi studentima finansijski olakšale situaciju: Luka Bulaja
Beogradski univerzitet tokom pandemije nije imao nikakve mere koje bi studentima finansijski olakšale situaciju: Luka Bulaja

"Na nekim univerizezima u Republici Srpskoj i Hrvatskoj granica za budžetsko fijnasiranje smanjena je za šest bodova. Ova epidemija uticala je veoma na primanja naših roditelja i smanjenje bodova bi nam mnogo značilo", kaže Bulaja.

Protest su pokrenuli studenti Fizičkog fakulteta u Beogradu koje je podržala i uprava te ustanove, a pridružile su im se kolege sa drugih fakulteta.

Studenti su 31. avgusta imali sastanak sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović, koja ih je, kako kažu, podržala.

Njenu podršku studenti su dobili i početkom jula kada su nekoliko dana protestovali zbog najave nadležnih da će zatvoriti studentske domove, usled povećanja broja zaraženih korona virusom.

Protesti su rezultirali dogovorom sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem da tokom leta neće biti iseljavanja studenata iz studentkih domova, međutim, kako tvrde studenti, obećanja nadležnih nisu dovoljna a njihovo sprovođenje je, tvrde, veoma sporo.

Studenti protiv zatvaranja domova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG