Dostupni linkovi

Kurti: Delegacija Kosova nema legitimitet


Lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje Aljbin (Albin) Kurti ocenio je na konferenciji za novinare u Prištini 3. septembra da delegacija Kosova, koja se u Vašingtonu sastaje sa predstavnicima Srbije, nije koordinisana ni legitimna.

On je posetu kosovske delgacije Sjedinjenim Državama nazvao turističkom, aludirajući na to što je delgacija Kosova u Vašington otišla tri dana pre sastanka.

Kurti je istakao da nije poznata nijedna tema o kojoj će Kosovo razgovarati sa Srbijom i dodao da zvaničnu Prištinu predstavlja neiskusna delegacija koja nema podršku.

“Delegacija je bez legitimiteta i bez dogovora sa pobednikom na izborima. Naša delegacija je potpuno dezorijentisana“, rekao je Kurti.

On je naveo da su najavljeni razgovori o ekonomskim pitanjima ukazujući da u kosovskoj delgaciji nije uključen ni jedan stručnjak iz te oblasti.

Rekao je i da celom procesu nedostaje transparentnost uz ocenu da je jedino rešenje sada održavanje novih izbora uz napomenu da dogovor sa Srbijom ne može biti postignut bez učešća stranke koja je pobedila na izborima.

Delgacije Kosova i Srbije, na čelu sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sastaju se 3.septembra u Vašingtonu.

Susret Hotija i Vučića u Bijeloj kući najavio je 14. avgusta Ričard Grenel, specijalni predstavnik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije i jedan od domaćina sastanka.

Pored njega domaćin je i Robert O'Brajan (Robert O'Brien), savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trumpa.

Nakon Vašingtona, Hoti i Vučić će se 7. septembra sastati u Briselu, kako bi održali još jednu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou.

XS
SM
MD
LG