Dostupni linkovi

Ministarstvo prosvjete RS poziva roditelje iz Liplja da vrate djecu u školu


Roditelji učenika područne škole "Sveti Sava" iz Liplja kod Zvornika u štrajku
Roditelji učenika područne škole "Sveti Sava" iz Liplja kod Zvornika u štrajku


Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) pozvalo je roditelje učenika koji pohađaju područnu Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Liplju kod Zvornika, na istoku Bosne i Hercegovine, da vrate djecu u školske klupe, "ne zanemarujući važnost redovnog pohađanja nastave i socijalnih kontakata za zdrav rast i razvoj njihove djece".

Učenici ove područne škole su, 1. septembra ujutro, sa roditeljima, stupili u štrajk.

Razlog je, kako je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio jedan od roditelja, to što su im u matičnim knjigama upisane ocjene iz predmeta "jezik bošnjačkog naroda", umjesto, kako im je prethodno rečeno, bosanskog jezika i književnosti.

Iz Ministarstva ovog bosanskohercegovačkog entiteta ističu da svako dijete u RS, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, ima jednaka prava i jednake mogućnosti u osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

„Svim učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Republici Srpskoj omogućeno je izučavanje jezika u okviru nacionalne grupe predmeta. U Područnom odjeljenju Liplje od 2005/2006. godine nastava iz nacionalne grupe predmeta izvodi se po Nastavnom programu Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i udžbenicima iz Federacije BiH.“, navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

U saopštenju se dodaje da se u 22 osnovne škole tog bh. entiteta izučava nacionalna grupa predmeta po nekom od nastavnih planova i programa iz Federacije BiH te koriste udžbenici prema tom nastavnom planu i programu.

Iz Ministarstva poručuju da oni poštuju Ustav RS i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja, ne umanjuju ni jednom narodu pravo na jezik, kao i to da u školama svi nastavnici i učenici mogu koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda.

"U osnovnim školama organizuje se izučavanje islamske i katoličke vjeronauke za svu djecu čiji roditelji se izjasne da njihova djeca pohađaju časove vjeronauke", ističu iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Inače, školu "Sveti Sava" u Liplju kod Zvornika pohađa 12 učenika bošnjačke nacionalnosti. Izučavanje bosanskog jezika u školama u RS je već godinama predmet rasprave.

Predstavnici vlasti iz reda bošnjačkog naroda u RS tvrde da Bošnjaci kao konstitutivni narod nisu ravnopravni u obrazovnom procesu, te da im se nameće rješenje da bosanski jezik zovu bošnjačkim.

Vrhovni sud Republike Srpske naložio je 5. decembra 2019. godine da se uvede nacionalna grupa predmeta i provodi nastava po bosanskom planu i programu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kotor Varoši na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG