Dostupni linkovi

Sud u Slovačkoj oslobodio poduzetnika krivnje za ubistvo Jana Kuciaka


Marian Kocner, poduzetnik osumnjičen za ubistvo istraživačkog novinara u Slovačkoj 

Sud u Slovačkoj donio je u četvrtak 3. septembra odluku prema kojoj poduzetnik Marian Kocner nije kriv za optužbe da je naručio ubistvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka.

Kuciak i njegova zaručnica ubijeni su u februaru 2018. godine u svom stanu van Bratislave. Njegovo ubistvo potreslo je Slovačku i dovelo do stupanja sa vlasti dugogodišnjeg premijera Roberta Fica.

Drugi osumnjičeni osuđen je za učešće u ubistvu, ali, kako navodi Reuters, sud nije pronašao dokaze da je ubistvo naručio poduzetnik sa političkim vezama Marian Kocner, koji je bio glavni predmet istrage.

Tužioci kažu da je Kocner, koji je bio predmet Kucijakovog istraživanja, naručio ubistvo ovog istraživačkog novinara. Kocner od početka negira optužnicu.

Sud je također oslobodio Kocnerovu poznanicu Alenu Zsuzsovu, koja je bila optužena za pomaganje u naručivanju ubistva.

“Nije dolazano da su Marian Kocner i Alena Zsuzsova počinili ovo djelo”, rekla je sutkinja Ruzena Sabova.

Tomas Szabo, drugi optuženi, dobio je kaznu zatvora od 25 godina za pomaganje u izvršenju ubistva.

Dvije druge osobe ranije su osuđene nakon priznanja krivice. Jedna od njih, bivši vojnik, dobio je 23 godine zatvora, dok je peti osumnjičeni priznao da je pomagao u ubistvu i dobio 15 godina zatvora.

Istraga o ubistvu novinara dovela je do ostavke nekoliko političara i pravosudnih zvaničnika zbog njihovih ranijih veza sa Kocnerom.

Presuda suda izazvala je nezadovoljstvo ne samo porodica ubijenog novinara i njegove devojke, već i mnogih drugih.

Tako je Međunarodni Institut za štampu (IPI) nazvao presudu "velikom opstrukcijom pravde i borbe protiv nekažnjivosti."

"Mi smo veoma razočarani presudom kojom se ponavlja tragični obrazac koji vidimo širom svijeta: ubice odlaze u zatvor, dok najogovorniji za ubistvo novinara ostaju na slobodi," kaže zamijenik direktora IPI-ja Scott Griffen, koji je prisutvovao suđenju.

"Ali, ovo ne može biti kraj. Borba za pravdu mora da se nastavi. Istražitelji i tužioci moraju da ponovo pokrenu postupak, istraju i osiguraju da ovaj slučaj ne postane još jedna hladna statistika u borbi protiv nekažnjivosti," zaključio je Griffen.

XS
SM
MD
LG