Dostupni linkovi

Mađarski studenti blokali Univerzitet za pozorišnu i filmsku umjetnost


Studenti ispred univerziteta u Budimpešti, 2. septembar, 2020.

Studenti mađarskog Univerziteta za pozorišnu i filmsku umjetnost u Budimpešti zapečatili su ulaze u zgradu kako bi zaustavili ulazak novog upravnog odbora i obavezali se da će održavati blokadu sve dok se ne ispune zahtjevi za autonomijom od vladine kontrole, javlja agencija Reuters.

Prestižna institucija, koja je u proteklih 155 godina iznjedrila mnoge najpoznatije mađarske redatelje i filmske radnike, zatečena je u kulturnom ratu dok nacionalistička vlada premijera Viktora Orbana širi kontrolu nad univerzitetima, istraživačkim institucijama i medijima.

Neke od Orbanovih pristalica kažu da žele prekinuti ono što vide kao dominaciju liberala u mađarskoj umjetnosti.

"Ostat ćemo dok se ne ispune naši zahtjevi i dok se ne ispostave pismene garancije za autonomiju ", rekao je vođa studenata Mihaly Csernai novinarima u srijedu, 2. septembra ispred univerziteta čija su vrata prelijepljena trakom. Otprilike 100 studenata je postavilo kamp unutar zgrade.

Uprava univerziteta podnijela je ostavku u ponedjeljak, 31. avgusta u znak protesta nakon što je vlada imenovala odbor od pet povjerenika, odbijajući članove koje je predložio univerzitet.

Vlada negira bilo kakav pokušaj ograničavanja slobode izražavanja. Rečeno je da činjenica da će nekim univerzitetima upravljati upravni odbori zapravo eliminiše državni uticaj na njih.

XS
SM
MD
LG