Dostupni linkovi

Medijska udruženja: Otpuštanje 200 radnika sa RTV još jedan korak ka urušavanju


Radio-televizija Vojvodine

Medijska i novinarska udruženja u Srbiji upozorila su da je otkazima za više od 200 stalnih saradnika na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) "nastavljeno dalje urušavanje javnog medijskog servisa u Vojvodini".

Zajedničko saopštenje za medije uputili su 2. septembra Asocijacija nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres", Asocijacija onlajn medija - AOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Udruženja su ocenila da je na ovaj način ozbiljno ugroženo i pravo nacionalnih i etničkih manjina na informisanje na maternjem jeziku, i podsetila da je zakonska obaveza RTV-a da obezbedi kvalitetan program na manjinskim jezicima.

Vest da bi 200 radnika RTV-a moglo ostati bez posla u medijima se pojavila početkom avgusta. To je za portal Cenzolovka potvrdio i sam generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica. On je za taj portal objasnio da su to radnici angažovani preko Agencije za zapošljavanje, te da tekući ugovor te kuće s agencijom ističe 30. avgusta, a da pokrajinski javni servis trenutno nema novca za sklapanje novih ugovora.

Koprivica je takođe rekao da „veruje da će rebalansom republičkog budžeta RTV-u biti vraćen 201 milion dinara, koliko je oduzeto rebalansom iz aprila ove godine, i da će javna nabavka za angažovanje agencije za zapošljavanje biti sprovedena bez većih problema“, što bi, kako je objasnio, značilo da će se ti radnici krajem godine vratiti na posao.

Medijska udruženja su svom najnovijem saopštenju navela da je „nedopustivo da više od deset redakcija od srede ostaje bez značajne novinarske podrške jer je Vlada Srbije rebalansom budžeta sredinom godine smanjila iznos koji je namenjen toj medijskoj kući“.

„Neshvatljivo je i pogubno da je rukovodstvo te kuće sačekalo poslednji trenutak da o ovom problemu progovori", smatraju u udruženjima i navode da je jedini ispravan potez rukovodstva RTV-a da podnese ostavku.

Ovih 200 medijskih radnika nisu jedini koji su u RTV-u ostali bez posla. Prethodno je, opet zbog manjka novca, Radio-televizija Vojvodine od 1. jula morala da otkaže saradnju sa njih 56, navodi Cenzolovka.

Koprivica je za ovaj portal otkrio da je RTV dobio saglasnost da od 257 radnika angažovanih preko agencije (među kojima je i 90 novinara), njih 50 dobije u toj kući stalni angažman na neodređeno vreme.

Udruženja smatraju da je „pogubno angažovati novinare i medijske radnike putem agencija za radnu snagu, koje ne nude nikakvu zaštitu radnicima, a istovremeno novinarima i novinarkama uništavaju integritet i autonomiju“.

Sindikat „Nezavisnost“ je 24. avgusta saopštenjem pozvao je rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine da spreči najavljena otpuštanja i da zaštiti svoje zaposlene.

XS
SM
MD
LG