Dostupni linkovi

EU poziva na smirenost i uzdržanost u Crnoj Gori


“Evropska Unija (EU) očekuje smirenost i uzdržanost, inkluizvan politički dijalog, kao i poštovanje vrednosti EU, koje uključuju i poštovanje manjina", poručila je Ana Pisonero, portparolka EU nadležna za pitanja proširenja odgovarajući na pitanje oko reakcija Brisela na incidente u Crnoj Gori nakon izbora, održanih 30. avgusta.

Tokom proslave izborne pobjede, crnogorska policija je zabiležila napade na policajce, uvrede po nacionalnoj osnovi, fizičke napade na druga lica, oštećenje vozila, upade u ugostiteljske objekte, masovne tuče.

Ana Pisonero je potvrdila da zvaničnici u Briselu pomno prate post-izborna politička dešavanja u Crnoj Gori, i ponovila je poruku da se zvaničnici EU raduju konstituisanju novog parlamenta i formiranju nove vlade “koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka EU”.

Inače, uprava crnogorske policije je identifikovala najmanje jedanaest događaja sa elementima nasilja u noći slavlja izborne pobjede tri opozicione koalicije. Zbog toga su lideri opozicionih izbornih lista odustali od daljih proslava pobjede i pozvali svoje pristalice da ne izlaze na ulice. Apelu se pridružila i Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja je takođe apelovala da narednih dana ne bude okupljanja građana.

XS
SM
MD
LG