Dostupni linkovi

Počelo suđenje za napad na Charlie Hebdo


Fotografija sa odavanja počasti žrtvama napada na 'Šarli ebdo' u Parizu, januar 2016.

Suđenje grupi od 14 navodnih saučesnika napadača na francuski satirični nedjeljnik "Charlie Hebdo" i jevrejski supermarket počelo je u srijedu (2.septembra) u Parizu, pet godina poslije masakra.

Policija je uvela optužene u prepunu sudnicu u glavnom gradu Francuske. Trojici optuženih sudiće se u odsustvu.

Islamski ekstremisti napali su 2015. godine kancelarije satiričkog lista 'Charlie Hebdo' u Parizu i dva dana kasnije jevrejsku samoposlugu, što je podstaklo i talas drugih ubistava širom Evrope za koja je odgovornost preuzela organizacija "Islamska država".

Braća Said i Šerif Kuaši upali su naoružani u kancelarije "Charlie Hebdo" u Parizu 7. januara 2015. godine i ubili 12 ljudi, među kojima su bili neki od najpoznatijih francuskih karikaturista. U supermarketu je dva dana kasnije ubijeno još pet osoba.

Braća su ubijena neposredno poslije ovih napada, a sada se sudi njihovim navodnim saučesnicima.

"Charlie Hebdo" je u utorak, povodom početka suđenja, ponovo objavio sporne karikature proroka Muhameda, zbog kojih su u islamskom svijetu održani masovni protesti.

Karikature koje su reprintovane ove nedelje prvi put su štampane 2006. godine a pre toga su ih objavile danske novine Jillands Posten, izazivajući nasilne proteste muslimana koji veruju da je prikazivanje Mohameda na taj način bogohuljenje.

Charlie Hebdo je čuven po tome da redovno objavljuje karikature verskih vođa različitih religija, a onda ih reprintuje.

U danima poslije napada, milioni ljudi učestvovali su u šetnjama solidarnosti širom Francuske i svijeta pod parolom "Ja sam Šarli".

XS
SM
MD
LG