Dostupni linkovi

Ruski ambasador pozvan u dansko ministarstvo zbog incidenta sa avionom


Bliski kontakt ruskog i američkog aviona nad Crvenim morem krajem maja.

Danska vlada pozvala je danas na razgovor ruskog ambasadora nakon što je ruski borbeni avion prošle nedelje narušio vazdušni prostor nad danskim ostrvom Bornholm na Baltičkom moru.

"Apsolutno je presudno da se svi, uključujući i Rusiju, pridržavaju osnovnih pravila igre i međunarodnih principa", saopštio je nakon sastanka danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod i dodao da je "jasno rečeno da to ne sme da se ponovi".

Komandant vazdušnih snaga NATO u Evropi, general Džefri Harigan ocenio je da incident od petka "pokazuje rusko nepoštovanje međunarodnih normi i suverenog vazdušnog prostora članica Alijanse".

General je takođe naveo da taj incident predstavlja "značajno kršenje međunarodnog prava" i da "ukazuje na novi nivo ruskog provokativnog ponašanja".

Ruski borbeni avion presreo je u petak avion B-52 američkog ratnog vazduhoplovstva dok se približavao danskom vazdušnom prostoru.

Američki avion je sa još šest letelica B-52 učestvovao u preletanju svih 30 članica NATO u jednom danu, u pratnji oko 80 borbenih aviona iz čitavog Saveza.

XS
SM
MD
LG