Dostupni linkovi

EU upozorava Mađarsku zbog zatvaranja granica


Mađarska policija na granici sa Austrijom

Evropska komisija upozorila je danas mađarsku vladu, koja je ponovo zatvorila granice zbog pandemije, na svaku vrstu diskriminacije na osnovu nacionalnosti i ponovila značaj "integriteta šengenskog prostora".

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders (Didier Reynders) je na Tviteru napisao da je takvo pismo poslao vladi Viktora Orbana.

Mađarska je predvidela izuzetke od zabrane ulaska na svoju teritoriju, posebno za građane zemalja Višegradske grupe (Češka, Slovačka i Poljska) sa negativnim testom na korona virus.


"Danas (komesarka za unutrašnje poslove) Ilva Johanson i ja šaljemo pismo mađarskoj vladi kojim podsećamo na značaj (zaštite) integriteta šengenskog prostora i na primenu nediskriminatorskih mera na granicama prema svim građanima i stanovnicima EU", naveo je komesar Rejnders.

"Svaka mera koja ne poštuje ove osnovne principe evropskog prava moraće, naravno, biti odmah povučena", naveo je on i najavio da će evropski komesari razgovarati sa mađarskim vlastima kako bi dobili "više informacija". Nije moguće imati diskriminaciju na osnovu nacionalnosti među evropskim građanima, rekao je novinarima portparol Komisije Kristijan Vigand.

Rojters podseća da je Viktor Orban od ponovnog dolaska na vlast 2010. često u sukobu sa Briselom zbog, kako navode njegovi kritičari u EU i Mađarskoj, erozije vladavine prava i nezavisnsti medija i pravosuđa.

U Mađarskoj je do utorka registrovano 6,257 zaraženih korona virusom i 616 smrtnih slučajeva. Broj novih slučajeva je porastao u poslednje vreme u trenutku kada se zemlja priprema za početak nove školske godine

Mađarska ekonomija je zabeležila pad od 13.6 odsto od aprila do juna zbog restriktivnih mera. Vlasti su popustile ograničenja u maju.

XS
SM
MD
LG