Dostupni linkovi

Srbiji uručen dron za detektovanje masovnih grobnica 


Dron  za pretragu terena

Srbija će nestale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, za koje se sumnja da su pokopani u masovnim grobnicama, ubuduće tražiti i bespilotnom letelicom koju je finansirala Velika Britanija. Donacija savremene opreme za pretragu terena Srbiji je 31. avgusta uručena u Beogradu povodom 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih.

Beograd je saopštio da Srbija od Prištine zahteva da se na kosovskoj teritoriji istraži nekoliko mesta za koja sumnja da se na njima nalaze ubijeni Srbi ali da su prve za pretragu najnovijom tehnologijom tri lokacije koje je predložila Priština, tvrdeći da bi na njima mogli biti pokopani ubijeni Albanci.

„Jedna je lokacija koja je vezana za Kiževak, u neposrednoj blizini Rudnice. Sledeća je Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, a treća je lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj. To su informacije koje smo dobili od Prištine i prihvatili da ih proverimo“, rekao je Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale.

Odalović je naveo da Beograd poseduje informacije o lokacijama na kojima bi se na Kosovu mogli nalaziti ostaci ubijenih Srba koji se vode kao nestali i precizirao da se radi o Košarama, Livačkom jezeru, Dojnicama i rejonu nekadašnjeg logora Lapušnik.

On je saopštio da će se komisije za nestale Srbije i Kosova 16. septembra sastati u Prištini.

„Tu ćemo dogovoriti dinamiku. Mi ćemo napraviti plan naših aktivnosti na tri lokacije koje sam pomenuo. Ako Priština ima još neki zahtev videćemo da li možemo da odgovorimo na njega u ovom relativno kratkom vremenu do zime“, naveo je Odalović.

On je izneo podatak da se još 10.025 osoba u regionu vodi kao nestalo u ratovima devedesetih, 1.947 iz Hrvatske i 6.400 iz Bosne i Hercegovine, kao i da je među njima 1.643 osobe iz vremena sukoba na Kosovu.

U Srbiju je posredstvom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) stigla oprema američke proizvodnje za terensko istraživanje potencijalnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci osoba koje se vode kao nestale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, koju je sa 70.000 evra platila Velika Britanija. Radi se o satelitski navođenom dronu sa georadarom za pretraživanje terena.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud izjavila je da je utvrđena sudbina više od 30.000 nestalih.

"Svi koji su tome doprineli zaslužuju čestitke ali treba utvrditi sudbinu i još više od 10.000 ljudi. Rešenje njihove sudbine je od ogromne važnosti, ne samo zbog porodica, već i naroda koji su bili u sukobu. To je uslov za pomirenje i normalizaciju odnosa", rekla je ambasadorka Šan Meklaud.

Ona je navela da svaka država treba da pristupi utvrđivanju sudbine nestalih, bez obzira na njihovu nacionalnost ili ulogu u sukobu.

“Nadam se da će nova oprema doprineti dolasku do saznanja o sudbini nestalih, kao i pomirenju i dijalogu”, izjavila je Šan Meklaud.

Kako su rekli predstavnici UNDP-a, britanske ambasade i Vlade Srbije, umesto komplikovanog kopanja građevinskim mašinama, kao što su bageri i buldožeri, pretraga sumnjivih lokacija izvodiće se elektronskom opremom koja detektuje promene u tlu do deset metara dubine čime će provera biti znatno brža i efikasnija.

Projekat unapređenja potrage za nestalim licima u Srbiji, vredan ukupno 330.000 evra, finansira Velika Britanija i sprovodi ga UNDP. Kako je saopštio UNDP, realizuje se u koordinaciji sa sličnim projektom Vlade Velike Britanije koji sprovodi Kancelarija UNDP u Prištini.

XS
SM
MD
LG