Dostupni linkovi

BiH: Magazinović predlaže ukidanje duplih funkcija parlamentarcima


Saša Magazinović
Saša Magazinović

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH.

Izmjene se odnose na ukidanje duplih funkcija, odnosno da jedna osoba ne može istovremeno biti i ministar i zastupnik u nekom od parlamenata.

„Obavljanje dvije funkcije je nespojiva praksa sa demokratskim procesima, te je i fizički nemoguće postići da jedna osoba bude i ministar i zastupnik i da obje funkcije obavlja kvalitetno“, kaže Magazinović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Magazinović predlaže da se da mogućnost stavljanja mandata u mirovanje.

„Tada u parlament na privremenoj osnovi ulazi prva ili prvi kandidat/kandidatkinja sa liste sa koje je izabran čovjek koji obnaša ministarsku poziciju i to traje do okončanja ministarskog mandata“, objasnio je Magazinović za RSE.

On kaže kako se stavljanje mandata u mirovanje može zatražiti prilikom formiranja vlasti i u toku mandata na zahtjev poslanika, ukoliko ovaj opravdano mora biti odsutan više mjeseci van BiH.

Magazinović napominje da je ovakav model prisutan u Hrvatskoj. Smatra da bi olakšao proces formiranja vlasti nakon izbora.

"U BiH je specifična situacija. Ljudi koji imaju nekoliko hiljada glasova nerado se odlučuju da budu ministri, jer vlada ako padne ostaju bez ičega“, rekao je Magazinović.

Posljednje izmjene Izbornog zakona usvojene su 8. jula, kada je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Time je omogućeno održavanje izbora u ovom gradu na jugu BiH, prvi put nakon 12 godina.

XS
SM
MD
LG