Dostupni linkovi

Porodica Bitići: Hoti i Tramp moraju da pokrenu pitanje ubistva naše braće


 Braća Bitići Ili, Agron i Mehmet ubijeni 1999. godine
Braća Bitići Ili, Agron i Mehmet ubijeni 1999. godine

Porodica Bitići (Bytyqi), čiji su članovi Ili (Yili), Agron i Mehmet, američki državljani, ubijeni 1999. godine u Petrovom selu, u Srbiji, zatražili su da na sastanku u Beloj kući ove nedelje u Vašingtonu između delegacija Kosova i Srbije bude pokrenuto pitanje ubistva njihove braće.

„Tokom sastanka u Beloj kući, predsednik Donald Tramp (Trump), premijer Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Aleksandar Vučić moraju da razgovaraju o tome kako da se razreše ubistva naše braće“, navedeno je u saopštenju porodice Bitići.

Sastanak kosovskog premijera i srpskog predsednika u okviru normalizacije odnosa Prištine i Kosova biće održan u Beloj Kući u Vašingtonu 4. septembra, a najavljena je mogućnost da prisustvuje i američki predsednik Donald Tramp.

Porodica Bitići je navela da Tramp, Hoti i Vučić moraju da pokrenu pitanje slučaja braće Bitići, „Tramp kao neko ko predstavlja Amerikance koji su stradali u inostranstvu a Hoti „zbog ekstremno velike žrtve koju su braća Bitići podnela“.

U skladu sa sopstvenim obećanjem i željom Srbije da napravi otklon od zločina Miloševićeve vlade (Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i Srbije), predsednik Vučić mora da objasni napredak u slučaju braće Bitići“, navela je u saopštenju porodica Bitići.

„Ukoliko to ne učinite poslaćete jasnu poruku žrtvama i ratnim zločincima da SAD, Kosovo i Srbija žele da okrenu glavu zbog političkog oportuniteta“, dodaje se u saopštenju.

Oni su naveli da u potpunosti podržavaju Kosovo i Srbiju u postizanju dogovora koji će „pokrenuti dve velike nacije ka konačnom miru“, ali su dodali da se takav napredak može postići samo rešavanjem svih teških pitanja, uključujući ubistvo braće Bitići.

Braća Bitići, koji su se borili kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uhapšeni su na ulasku u Srbiju, a potom pušteni iz zatvora da bi odmah bili odvedeni i streljani. Njihova tela pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom selu. Do danas niko nije osuđen za ova ubistva.

Predstavnički dom Kongresa SAD je u oktobru 2019. godine u punom sastavu jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići.

XS
SM
MD
LG