Dostupni linkovi

Pretučen ruski bloger


Jegor Žukov
Jegor Žukov

Ruski opozicioni bloger Jegor Žukov pretučen je noćas u Moskvi, a napadači su uspeli da pobegnu, rekli su njegovi saradnici.

Ovaj 22-godišnji bloger kome je 2019. godine suđeno za "ekstremizam", "napadnut je u blizini kuće i pretučen", naveli su na Telegramu njegovi saradnici koji su objavili fotografije mladića u krvi, povređenog oka i usana.

Žukova politička organizacija, poznata kao Žukov tim (Komanda Žukova), saopštila je na Fejsbuku da je aktivista napadnut kasno noću 30. avgusta nakon što je na YouTube-u učestvovao u emisiji sa Maksimom Katsom tokom koje je podelio svoje stavove u vezi sa tekućim protestima u susednoj Belorusiji, gde hiljade demonstranata osporava zvanične rezultate predsedničkih izbora održanih 9. avgusta na kojima je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu.

Mladićevi saradnici su juče saopštili da je Žukov izbačen sa prestižne moskovske Visoke škole ekonomije odmah nakon što je upisao master studije, a tu odluku su osudili kao "naredbu odozgo".

Posle velikih opozicionih protesta u Moskvi u leto 2019. godine, Žukov je uhapšen i optužen za organizaciju "masovnih nemira" nakon čega je civilno društvo stalo u njegovu odbranu.

On je osuđen zbog "ekstremizma" na tri godine zatvora uslovno i zabranjeno mu je vođenje veb stranica i internet platformi, pa su njegove aktivnosti preuzeli njegovi saradnici.

Žukov je objavljivao video priloge kojima je pozivao na "odlučnu" borbu protiv ruske vlasti što je pravosuđe ocenilo "ekstremističkim" delovanjem.

Opozicija u Rusiji je redovno na meti pritisaka, pretnji, sudskog gonjenja i napada. Glavni protivnik Kremlja Aleksej Navaljni se nalazi u komi u berlinskoj bolnici nakon što je, kako se sumnja, otrovan.

XS
SM
MD
LG