Dostupni linkovi

Vučić o izborima u Crnoj Gori: Veliki rezultat Demokratskog fronta


Svakako ću onima koji su pobedili uputiti čestitku: Aleksandar Vučić
Svakako ću onima koji su pobedili uputiti čestitku: Aleksandar Vučić

Očigledno je da je Demokrtski front, odnosno lista “Za budućnost Crne Gore”, napravila veliki rezultat, izjavio je u nedelju uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući preliminarne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

On je dodao da je još uvek rano za iznošenje konkretnih ocena.

“Ja sam video neke rezultate sa severa Crne Gore – Berane, Pljevlja, Andrijevica, to što sam od prijatelja dobijao – i tu je ubedljiva pobeda liste 'Za budućnost Crne Gore', ali to ne znači ništa dok ne dobijete sve ukupno. Svakako ću onima koji su pobedili uputiti čestitku, kao što to uvek radim”, rekao je Vučić u izjavi za Tanjug i privatnu televiziju Pink na Bledu, gde se prethodno sastao sa premijerom Slovenije Janezom Janšom.

Na 64 posto obrađenog uzorka glasačkog materijala, koalicija predvođena vladajućom Demokratskom partijom socijalista je osvojila 34,4 posto glasova, dok je opoziciona koalicija “Za budućnost Crne Gore”, predvođena Demokratskim frontom, osvojila 33, 3 posto glasova.

Vučić je rekao da je, bez obzira na rezultate izbora, važno što se “srpski narod podigao i počeo da štiti svoja identitetska prava”.

“To je ono u čemu smo kao država, ne krijući se, radeći ono što je evropska praksa zaista pomogli. Pomogli smo sa najvećom sumom novca koju je Srbija u istoriji izdvojila prema srpskim organizacijama – udruženju književnika, Matici srpskoj, napravili smo Srpsku kuću po ceni od 3,5 miliona evra. Želimo da sačuvamo srpski narod, srpski jezik i kulturu i neki pomaci su napravljeni i vidljivi”, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da u Crnoj Gori “ostane mir, da svi svima čestitaju i da se nastavi normalan život”.

U ponedeljak sa Angelom Merkel o Kosovu

Vučić će na jezeru Bled u Sloveniji učestvovati u ponedeljak, 31. avgusta, na 15. Bledskom strateškom forumu (BSF), gde će biti jedan od govornika na liderskom panelu "Evropa posle Bregzita i bolesti COVID-19".

Najavio je da će istog dana tokom prepodneva imati sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na kojem će glavna tema biti Kosovo i predstojeći sastanak sa kosovskim zvaničnima u Vašingtonu 4. septembra.

“Govorićemo i o vakcinama i o kovidu, i o našoj bilateralnoj saradnji, ali pretpostavljam da će Kosovo biti glavna tema”, rekao je Vučić.

‘Srbija će pristati na kompromis, a ne na ucene’

U ponedeljak će, kako je kazao, razgovarati i sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije je najavio da će izneti svoj stav da je u postizanju konačnog sporazuma sa Kosovom je “loše da Srbija bude unižena”, te da “Srbi moraju da budu jednako nezadovoljni ili zadovoljni kao i drugi”.

On je rekao da će, ako bude šanse za postizanje neke vrste kompromisa, izaći pred građane Srbije i obavestiti ih o sadržaju.

“Ja ga danas ne vidim i niko nam nije ponudio nešto što bi bio kompromis. Srbiji morate da ponudite nešto ozbiljno, nešto što bi bio kompromis, a ne da Albanci dobiju sve a da Srbi ne dobiju ništa”, rekao je Vučić.

O kritikama koalicionog partnera Vuka Draškovića

Na pitanje noviara da prokomentariše izjavu Vuka Draškovića, predsednika Srpskog pokreta obnove, koji je koalicioni partner Vučićeve Srpske napredne stranke, da vladajuća koalicija samo formalno vodi Srbiju ka E, a da taj voz više ide ka Moskvi i Pekingu, Vučić je rekao da to nije ni prva ni poslednja takva izjava koju je Drašković dao.

“Za sve to sam sam kriv i prihvatam da snosim posledice za to. Svako ima pravo u u stranci koju vodim da mi prebaci koga sam sve i kada stavljao na listu”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije prethodno se u nedelju uveče sastao na Bledu s predsednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom, što je njihov prvi bilateralni susret.

Janša je u martu po treći put izabran za premijera Slovenije.

XS
SM
MD
LG