Dostupni linkovi

Zvijezda 'Crnog pantera' Čedvik Bouzmen preminuo od raka


Čedvik Bouzmen

Čedvik Bouzmen (Chadwick Boseman), zvijezda revolucionarnog filma "Crni panter" (Black Panther), preminuo je od raka debelog crijeva, potvrdio je njegov publicista.

Bouzmen, koji je imao 43 godine, nije javno komentarisao tešku bolest, koja mu je prvo utvrđena 2016. godine, i nastavio je raditi na velikim holivudskim filmovima.

"Najveća čast u njegovoj karijeri bilo je to što je u Crnom panteru oživio lik kralja T'čale (T'Challa)", navodi se u saopštenju objavljenom na Bouzmenovim nalozima na društvenim mrežama i dodaje da je "umro u svojoj kući, uz suprugu i porodicu".

Bouzmen je postao prvi crni superheroj koji je dobio svoj zasebni film u serijalu "Marvel", 2018. u "Crnom panteru".

Film, koji se dešava u izmišljenom afričkom kraljevstvu Vakandi (Wakanda), sjajno je prihvaćen i od kritičara i od publike.

Postao je prvi film o strip junaku nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film, a zaradio je više od milijarde dolara širom svijeta.

Prethodno, Bouzman je tumačio afroameričke ikone - legendarnog bejzbol igrača Džekija Robinsona (Jackie Robinson) u filmu "42" i soul zvijezde Džejmsa Brauna (James Brown) u "Get on Up".

Nedavno se pojavio u filmu reditelja Spajka Lija (Spike Lee) "Da 5 Bloods", a trenalo je da glumi i u nastavku "Crnog pantera", koji je planiran da se pojavi u kinima 2022.

"Istinski borac, Čedvik je istrajao sve" i snimao filmove "za vrijeme i između nebrojenih operacija i hemoterapije", navodi se u saopštenju porodice.

XS
SM
MD
LG