Dostupni linkovi

Federacija BiH će nabaviti 800.000 vakcina protiv korona virusa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici održanoj u petak donijela odluku o nabavci 800.000 vakcina protiv korona virusa u okviru međunarodnog programa.

Kako je saopšteno, Vlade Federacije BiH obavezala se nabaviti vakcine za 40 posto najranjivije populacije ovog bh. entiteta, a prema procjeni Zavoda za javno zdravstvo FBiH to je 800.000 doza.

Vlada FBiH usvojila je informaciju o potrebi nabavke vakcine za Federaciju Bosne i Hercegovine u okviru COVAX mehanizma.

Riječ je o sporazumu Svjetske zdravstvene organizacije o globaloj distrubiciji vakcina koji je potpisalo 170 zemalja kako bi se spriječio “nacionalizam oko cjepiva”.

Za nabavku vakcina protiv bolesti COVID-19 Federaciji BiH potrebno je da izdvoji 13.200.000 KM (660.000 eura).

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić pojasnio da se radi o količini za 40 posto stanovništva, a to je procjena nabavke koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

"Iznos po jednoj vakcini je od 10 do 11 dolara, što znači da je ukupan iznos oko 8 miliona dolara ili oko 13 miliona KM. Dužni smo do 31. augusta obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova da ćemo pristupiti ovom programu, a do 15. septembra onda uplatiti 15 posto sredstava. Potrebno je, naime, vakcinisati 40 posto stanovništva kako bi dalje došlo do kolektivnog imuniteta", kazao je Mandić.

Federalno ministarstvo zdravstva će, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, predložiti Vladi FBiH imenovanje tima koji bi obavljao aktivnosti u vezi s nabavom vakcina protiv COVID-19 u okviru COVAX mehanizma.

XS
SM
MD
LG