Dostupni linkovi

Predsedavajući OEBS-a Edi Rama nudi pomoć dijalogu u Belorusiji


OEBS se neće nametati, zauzimati strane, niti se mešati u unutrašnje stvari Belorusije: Edi Rama
OEBS se neće nametati, zauzimati strane, niti se mešati u unutrašnje stvari Belorusije: Edi Rama

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), premijer Albanije i njen ministar za Evropu i spoljne poslove, Edi Rama, u petak je ponudio pomoć Belorusiji koja je u dubokoj krizi posle spornih predsedničkih izbora 9. avgusta.

OEBS je saopštio da je Rama poručio da će za rešavanje te krize "biti potrebno međusobno razumevanje i saradnja" vlasti i opozicije.

"Predlažem da OEBS olakša neophodan dijalog, kako bi se Belorusiji pomoglo da se izvuče iz ove situacije", rekao je Rama.

"Iskreno se nadamo da će odgovor Vlade Belorusije na ovu ponudu biti pozitivan. Spreman sam da to učinim: da se angažujem, slušam, razumem i podržim na svaki mogući način", izjavio je presedavajući OEBS.

Predsedavanje će raditi neumorno i strpljivo na stvaranju uslova koji pomažu u tom korisnom procesu, rekao je Rama i naveo da to podržava i Švedska kao naredna predsedavajuća OEBS-a.

"Ali, mora se odmah znatno poboljšati stanje ljudskih prava u toj zemlji. Ne u budućnosti, već upravo sada, bez 'ako' ili 'ali'" jer, nastavio je on, "nezamislivo je verovati da proces dijaloga može biti verodostojan, ako izgleda da jedna strana želi da poništi samu suštinu pluralističkog društva".

Rama je podvukao da se OEBS neće nametati, zauzimati strane, niti se mešati u unutrašnje stvari Belorusije.

"Situacija se mora rešiti u Minsku i u beloruskom narodu, uz puno uvažavanje njegovog suvereniteta, njegove nezavisnosti i njegovih ljudskih prava", rekao je Rama, dodavši da je predlog da "OEBS sebe, svoje dobre usluge i dobru volju ponudi Belorusiji da ih upotrebi".

Rama je takođe naglasio da je OEBS u jedinstvenom položaju da podrži Belorusiju, kao organizacija koja ima dobro uspostavljen mandat relevantan za demokratiju, ljudska prava i sprečavanje sukoba, koja je sveobuhvatna, koja premošćuje Istok i Zapad i koja "ceni Belorusiju kao aktivnu, suverenu i ravnopravnu članicu".

Predsedavajući OEBS je pozvao je beloruske vlasti da daju šansu ovoj ponudi.

U danima nakon izbora na kojima je Lukašenko, koji Belorusijom vlada već 26 godina, proglasio ubedljivu pobedu, desetine hiljada ljudi svakodnevno protestuje buneći se protiv, kako kažu, neregularnih i nefer izbora.

Masovni protest u Minsku dve sedmice nakon izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Prvi čovek Rusije Vladimir Putin izjavio je 27. avgusta da je Kremlj spreman da pošalje kontingent policajaca u Belorusiju "ako je nužno" da se uspostavi red u slučaju "pljačkanja" usred protesta.

Gotovo 350 sportista i drugih članova sportskih organizacija u Belorusiji potpisalo je otvoreno pismo tražeći poništavanje izbora, te oslobađanje svih "političkih zatvorenika" koji su uhapšeni na protestima.

XS
SM
MD
LG