Dostupni linkovi

Ed Davey novi čelnik britanskih Liberalnih demokrata


Davey, ministar u toj koalicijskoj vladi, pobijedio je suparnicu Laylu Moran sa 42.000 glasova naprema njene 24.000.

Opoziciona britanska stranka Liberalni demokrati je izabrala Eda Daveya kao svog četvrtog čelnika u pet godina, a taj bivši ministar je obećao da će obnoviti tu političku grupaciju koja je na prošlogodišnjim izborima izgubila veliki dio podrške.

Liberalni demokrati, dugo godina treća najveća politička opcija u Velikoj Britaniji, vjerovali su da će na prošlogodišnjim izborima pridobiti glasače svojim protivljenjem Brexitu, no na kraju su dobili samo 11 zastupnika, a njihova čelnica Jo Swinson je izgubila mjesto u parlamentu.

No, ranije je ta stranka bila nezanemariv politički faktor u Velikoj Britaniji, javlja Reuters.

U vladajuću koaliciju s Konzervativnom strankom pod tadašnjim premijerom Davidom Cameronom ušli su 2010. godine, a dio analitičara smatra da ih je to koštalo dijela popularnosti na nedavnim izborima.

Davey, ministar u toj koalicijskoj vladi, pobijedio je suparnicu Laylu Moran sa 42.000 glasova naprema njene 24.000.

Poručio je da je čuo glasove birača koji su im okrenuli leđa na posljednja tri izbora.

"Moj posao od danas je ponovna izgradnja Liberalnih demokrata, da postanu važni na nacionalnom nivou", poručio je nakon pobjede. Istakao je da se to neće postići jednostavno ni brzo, no da "težak rad počinje od danas".

Ankete pokazuju kako mnogim Britancima više nije jasno za što se ta stranka zalaže, nakon što se njihov pro-EU stav pokazao neuspješnim na izborima krajem prošle godine.

Davey se nada pridobiti glasove onih koji su sve kritičniji prema upravljanju pandemijom korona virusa konzervativnog premijera Borisa Johnsona, kao i lijeve glasače koji su napustili opozicione laburiste pod vodstvom njihovog bivšeg šefa Jeremyja Corbyna.

XS
SM
MD
LG