Dostupni linkovi

Uragan Laura izazvao ozbiljnu štetu i poplave u američkoj državi Louisiana


Štete koje je izazvao uragan Laura u američkoj državi Louisiana, 26. avgust, 2020.
Štete koje je izazvao uragan Laura u američkoj državi Louisiana, 26. avgust, 2020.

Uragan Laura pogodio je američku državu Louisianu, uzrokujući poplave, velike štete na zgradama i prekid napajanja električne energije za pola miliona domova, javlja BBC.

Jedan je od najjačih uragana koji je ikada pogodio obalu SAD-a, a spada u četvrtu kategoriju s vjetrovima do 240 kilometara na sat.

Oluja koju je uzrokovao uragan Laura nije došla do razine od koje se strahuje, ali još uvijek se smatra opasnom po život i mogla bi se širiti i do 65 kilometara u unutrašnjost kontinenta.

Pola miliona stanovnika je savjetovano i rečeno da napuste dijelove Teksasa i Louisiane.

Guverner Louisiane John Bel Edwards rekao je rano u četvrtak, 27. avgusta: "Imamo dnevnu svjetlost već nekoliko sati. Izgleda da postoji veća strukturna šteta od vjetra i nešto manja šteta od poplave nego što smo predviđali."

Potvrdio je prvi smrtni slučaj u svojoj državi dodajući: "Sumnjam da će biti posljednje, ali se molim da ih više ne bude."

Predsjednik Donald Trump razgovarao je s guvernerima Teksasa i Louisiane, potvrdila je Bijela kuća i pozvala sve koji se nalaze „na putu oluje da slušaju sigurnosne uptstva državnih i lokalnih zvaničnika".

XS
SM
MD
LG