Dostupni linkovi

Ruska i američka vlada se međusobno optužuju zbog sudara vojnih vozila u Siriji


Ruski vojni helikopter iznad konvoja američkih i ruskih vojnih vozila, 2. juni, 2020.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je ruska patrola u Siriji djelovala u samoodbrani kada je vozilo u vojnom konvoju naletjelo na vozilo s američkim vojnicima.

Četiri američka vojnika navodno su pretrpjela „blage simptome nalik potresu“ kao rezultat incidenta koji se dogodio ujutro 26. avgusta na sjeveroistoku Sirije.

Video prikazuje više ruskih vojnih vozila koja voze otvorenim poljem kada nailaze na američka vojna vozila koja blokiraju obližnji put. Čini se da se sudar dogodio nakon što su američka vozila ušla na teren u pokušaju da spriječe ruski konvoj da napreduje.

Američki general Mark Milley, predsjedavajući zajedničkog Glavnog štaba, razgovarao je o incidentu telefonom sa svojim ruskim kolegom, generalom Valerijem Gerasimovim.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, koalicione snage u Siriji bile su obaviještene o planiranoj ruti ruskog konvoja, a ruska vojska je preduzela "neophodne korake" da zaustavi incident i "dalje izvrši zadatak po naređenju".

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Ullyot rekao je 26. avgusta kako su koaliciona patrolna vozila napustila to područje kako bi „razriješila situaciju“, nazivajući akcije ruske vojske „neprofesionalnim“ i kršenjem protokola o otklanjanju kokflikata koji su SAD i Rusija dogovorili 2019. godine.

*prema izvještajima: The New York Times, Politico i TASS

XS
SM
MD
LG