Dostupni linkovi

SAD na 'crnu listu' stavile ruske subjekte zbog istraživanja hemijskog i biološkog oružja


Tabla državnog naučno-istraživačkog Instituta za hemiju i tehnologiju u Moskvi
Tabla državnog naučno-istraživačkog Instituta za hemiju i tehnologiju u Moskvi

SAD su na "crnu listu" sa ograničenjima stavile tri ruska vojna i civilna naučna postrojenja, pozivajući se na njihovu navodnu umiješanost u istraživanje hemijskog i biološkog oružja.

U obavijesti, objavljenoj 27. avgusta u Federalnom registru, Biro za industriju i sigurnost Trgovinskog odjela kaže da na crnoj listi nalazi ukupno 60 subjekata u Rusiji, Kini, Francuskoj, Švajcarskoj i drugim džavama. Oni kažu da su njihove aktivnosti "suprotne nacionalno-sigurnosnim ili vanjskopolitičkim interesima Sjedinjenih Država".

Formalno ovaj potez nameće nova ograničenja licenciranja za američke kompanije koje žele poslovati s kompanijama na crnoj listi u Rusiji ili negdje drugdje.

Mjere se ne smatraju strogim u odnosu na ostale iz američkih programa sankcija, poput poznatijih finansijskih sankcija američkog ministarstva finansija.

Ipak, očekuje se da će imati negativan učinak na kompanije koje bi inače mogle poslovati u budućnosti sa subjektima sa liste.

Ruska postrojenja na crnoj listi uključuju na Centralni institut za istraživanje i ispitivanje ministarstva odbrane, u blizini Saratova, kao i Centralni istraživački institut i njegove objekte u Jekaterinburgu i Sergiev Posadu.

Ruski zvaničnici saopšili su da je Centralni istraživački institut sarađivao s drugim civilnim objektom, Nacionalnim istraživačkim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, u ruskim naporima da razviju vakcinu protiv korona virusa.

Centralni istraživački institut bio je mjesto gdje su dvije grupe dobrovoljaca, prve testove na ljudima primile u junu, u okviru ruskog programa razvoja vakcine.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija odobrila vakcinu.

XS
SM
MD
LG