Dostupni linkovi

Tajfun pogodio Korejsko poluostrvo


Tajfun Bavi, Južna Koreja, 26. avgust, 2020.
Tajfun Bavi, Južna Koreja, 26. avgust, 2020.

Korejsko poluoostrvo pogodio je tajfun oštetivši zgrade, poplavio puteve i rušio električne stubove prije nego što je oslabio I prešao u tropsku oluju, prenosi agencija Associated Press (AP).

Nijedna žrtva nije odmah prijavljena ni u Južnoj ni u Sjevernoj Koreji, jer se oslabljeni tajfun Bavi usmjerio ka Kini nakon prolaska blizu glavnog grada Sjeverne Koreje, Pjongjanga, javila je južnokorejska agencija za meteorologiju.

Tajfun Bavi je duvao maksimalnim vjetrovima od 133 kilometra na sat kada je rano u četvrtak, 27. avgusta pogodio kopno u zapadnoj obalnoj regiji Sjeverne Koreje koja je glavni izvor poljoprivrede i ribolova u državi koja pati od hronične nestašice hrane.

Centralna TV Sjeverne Koreje prikazala je snimke polomljenih stabala i komunalnih stubova i poplavljenih puteva. Izvjestila je o štetama na kućama i javnim objektima u pokrajinama Sjeverna Hvangae i Južna Hvangae, gdje je tajfun napravio nasip.

Službena centralna novinska agencija Sjeverne Koreje izjavila je ranije tokom posljednje sedmice avgusta da je lider Kim Jong Un pozvao na pripreme kako bi se šteta svela na minimum.

Oluja dolazi nekoliko sedmica nakon što su pljuskovi i kiše uzrokovali poplave i ogromne štete na kućama i usjevima u Sjevernoj Koreji, nanijevši štete ekonomiji uništenoj zatvaranjem granica zbog pandemije i sankcija SAD-a zbog Kimovog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG