Dostupni linkovi

Izveštaj: Polovina policajaca u delovima Avganistanu koristi drogu


Otprilike polovina policijaca u južnim provincijama Avganistana koristi droge, a oko 70 odsto policijskih mesta u tim regionima je fiktivno pošto niko nije angažovan na njima, navodi se u danas objavljenom izveštaju inspektorata američke vlade.

Specijalni generalni inspektor za obnovu Avganistana (SIGAR) koji nadgleda kako se milijarde američkih dolara troše u Avganistanu, naveo je u izveštaju podatke avganistanskog Direktorata za unutrašnju bezbednost da oko 50 odsto policajaca u Kandaharu, Zabulu, Helmandu i Uruzganu koristi droge, ali se ne navodi o kojim narkoticima je reč.

Utvrđeno je i da je između 50 i 70 odsto policijskih mesta u stvari fiktivno i da niko nije angažovan.

Širom Avganistana, na listama vojnika i policajaca u brojnim jedinicama su navedena lažna imena ili imena ljudi koji su poginuli u borbama, ali nikada nisu zvanično proglašeni mrtvim.

Portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Tarik Arian rekao je da je ministarstvo dobilo izveštaj i da će sprovesti istragu.

Član parlamentarnog odbora za unutrašnju bezbednost Abdul Satar Huseini se ne slaže sa izveštajem, ali i dodaje da ne može da negira da među policajcima nema korisnika narkotika. On dodaje da bi oko 25 do 30 odsto policajaca moglo da konzumira droge i da ministarstvo nastoji da ih identifikuje.

Prema avganistanskim vlastima, ima više od 350.000 pripadnika snaga bezbednosti, ali ni međunarodna zajednica ni avganistanske vlasti ne znaju njihov tačan broj niti koliko ih je u svakom trenutku na raspolaganju.

Početak dijaloga avganistanskih vlasti i talibana, predviđen američko-talibanskim mirovnim sporazumom iz februara, odlaže se što frustrira Vašington. Postojala su očekivanja da će pregovori početi ranije ovog meseca, navodi AP.

Talibani su se sporazumom obavezali da neće napadati američke i NATO snage, ali su gotovo svakodnevni njihovi napadi na avganistanske snage. Oni navode da ;će trajni prekid vatre biti deo pregovora nakon što oni počnu.

XS
SM
MD
LG