Dostupni linkovi

Član 'Haške šestorke' Bruno Stojić zatražio prijevremeno puštanje na slobodu


Osuđeni ratni zločinac Bruno Stojić u utorak je podnio zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa portparolka Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove Helena Eggleston.

Stojić u Austriji izdržava kaznu od 20 godina zatvora na koju ga je 2017. godine pravosnažno osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu i zločine nad Bošnjacima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

„Stojić bez ikakvih izgovora prihvata da su zločini za koje je osuđen bili teški i ozbiljni. Bez obzira na to, dodaje da to ne bi trebalo da bude razlog da predsjednik odbaci mogućnost da ga prijevremeno oslobodi“, stoji u podnesku advokata Brune Stojića predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmelu Agiusu, koji je na uvidu Radiju Slobodna Evropa.

Helena Eggleston u razgovoru za Radio Slobodna Evropa nije mogla reći kada bi se mogao očekivati odgovor Agiusa na podnesak.

„Nema neki rok, predsjednik će naravno to razmotriti. Tu stvarno za sada nemam nikakav odgovor, nije moguće uopšte predvidjeti to, niti bih ja ulazila u to“, rekla je Eggleston.

MKSJ je 2004. godine izdao optužnicu protiv takozvane 'haške šestorke', odnosno šest čelnika Hrvatske republike Herceg Bosne (HRHB), protiv bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića, ministra odbrane Brune Stojića, načelnika Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, bivšeg komandanta vojne policije Valentina Ćorića i načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića.

Stojić se, sa ostalima, dobrovoljno predao 2004. godine. Prvostepena presuda je donesena 29. maja 2013. godine.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 29. novembra 2017. godine potvrdilo je prvostepenu presudu svim optuženima u predmetu "Prlić i ostali". Tokom izricanja presude, jedan od optuženih, Slobodan Praljak izvršio je samoubistvo popivši otrov.

Valentin Ćorić pušten je na slobodu 2019. godine, a Berislav Pušić 2018. Jadranko Prlić je u zatvoru u Velikojj Britaniji gdje služi kaznu od 25 godina zatvora.

Milivoj Petković je i dalje u pritvorskoj jedinici u Haagu gdje čeka transfer na izdržavanje kazne od 20 godina.

XS
SM
MD
LG