Dostupni linkovi

Bugarski ministar pravosuđa podneo ostavku


Antivladini protesti u Sofiji
Antivladini protesti u Sofiji

Bugarski ministar pravosuđa Danail Kirilov podneo je ostavku, saopšteno je iz kancelarije za medije bugarske administracije nakon kritika njegovog angažmana u borbi protiv korupcije.

Premijer Bojko Borisov, koji je i sam suočen sa pritiskom da podnese ostavku, razgovaraće sa ostalim partnerima iz koalicije da li će prihvatiti ostavku Kirilova.

Borisov je prethodno smenio četiri ministra u nastojanju da umiri demonstrante.

Međutim, analitičari navode da ostavka Kirilova, najverovatnije neće umanjiti ulične proteste koji se održavaju od prošlog meseca sa zahtevom za ostavkom Borisova i državnog tužioca Ivana Geševa zbog neuspeha u borbi protiv korupcije u višim nivoima vlasti.

Kirilov je bio na meti kritika jer nije sproveo reforme pravosuđa i odbijanja prošle godine da imenuje kandidata za državnog tužioca, zbog čega je Gešev ostao jedini nominovani za tu veoma važnu funkciju.

Evropski sud za ljudska prava je kritikovao predlog novog Ustava Bugarske jer njime nije osigurana veća odgovornost glavnog tužioca.

Kirilov je kritikovan i da pomenutim, kontroverznim predlogom ustavnih promena pokušava da osigura Borisovu ostanak na vlasti i kada mu istekne treći mandat 2021.

Istovremeno, predloženo je dodatno ograničenje moći predsednika države koji već ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

Parlament će započeti razmatranje ustavnih promena što će, kako se očekuje, potrajati mesecima.

Trinaest godina nakon ulaska u Evropsku Uniju, Bugarska je ostala najsiromašnija i najkorumpiranija članica, prema izveštaju Transparensi Internešenela.

XS
SM
MD
LG