Dostupni linkovi

Erdoan: Turska neće praviti nikakve ustupke u Sredozemlju


Turska neće praviti "nikakve ustupke" da bi odbranila svoje gasne interese u istočnom Sredozemlju, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdoan i upozorio grčke zvaničnike da paze da ne naprave neku "grešku" koja bi dovela do njihove "propasti".

"Nećemo praviti apsolutno nikakve ustupke oko onoga što nam pripada. Turska će uzeti ono što joj pravno pripada u Crnom moru, u Egejskom moru i u Sredozemlju", rekao je Erdoan povodompojačanih tenzija između Ankare i Atine poslednjih nedelja.

"Pozivamo naše kolege da se paze da ne naprave neku grešku koja bi otvorila put njihovoj propasti", dodao je Erdoan na obeležavanju godišnjice jedne bitke iz 11. veka aludirajući na Grčku koju ipak nije imenovao.

Rekao je da su za to spremni da urade sve što je potrebno na "političkom, ekonomskom i vojnom planu".

Erdoan je upozorio Grčku da ne stavlja na probu strpljene ili hrabrost njegove zemlje.

Turski predsednik govorio je u jeku porasta tenzija između Ankare i Atine u istočnom Sredozemlju gde je pronalazak znatnih gasnih nalazišta poslednjih godina dalje pogoršao stare sporove između dva suseda oko pomorskih granica.

Turska od 10. avgusta drži istraživački brod praćen vojnim brodovima u zoni na koju pravo polaže Atina. To je izazvalo bes Grčke koja je takođe poslala ratne brodove u tu oblast.

Erdoanov oštar govor usledio je dan posle posete nemačkog ministra inostranih poslova Hajka Masa Atini i Ankari u nastojanju da smiri tenzije posredovanjem. Mas je rekao posle sastanaka da se dve zemlje nalaze u kritičnom trenutku ali da ima volje sa obe strane za dijalog.

Na terenu situacija izgleda eksplozivna, Ankara i Atina, dve članice NATO, juče su održale odvojene pomorske vežbe.

Od danas do petka Grčka, Francuska, Italija i Kipar treba da sprovedu zajedničku vojnu vežbu u istočnom Sredozemlju, južno od Krita i Kipra.

Francuska koja podržava Grčku u ovom sporu saopštila je danas da Sredozemlje ne treba da bude teren za igru za "ambicije nekih".

Erdoan je prebacio Atini da hoće da nahuška Evropsku uniju protiv Ankare.

"Turska nije zemlja čije strpljenje, odlučnost, sredstva i hrabrost treba stavljati na probu. Oni koji žele da nam se suprotstave i koji su spremni da plate cenu neka to urade. Ako ne, neka nam se sklone s puta", rekao je on.

XS
SM
MD
LG