Dostupni linkovi

Direktor policije Crne Gore upozorava na incidente tokom izbornog dana


Direktor Uprave policije Veselin Veljović

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je saopštio da policija raspolaže operativnim podacima da pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira na sami dan parlamentarnih izbora, te najavio da će policija odlučno postupiti prema onima koji pokušaju da izazovu građansku nestabilnost.

“Naša saznanja ukazuju da ova lica preko društvenih mreža i drugih kanala zagovaraju da tokom glasanja i nakon zatvaranja biračkih mjesta građani izađu na ulice, izazivaju nemire i narušavaju javni red. Policija će u svim gradovima odlučno i odgovorno postupati, a oni koji budu pokušali ispoljiti destruktivno i ekstremno ponašanje, izazivati građansku nestabilnost i kršiti zakonske propise biće spriječeni i snosiće odgovornost”, saopštio je Veljović u izjavi dostavljenoj medijima (26.08) pozivajući građane da sačuvaju građanske i civilizacijske vrijednosti društvene zajednice.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori se održavaju u nedjelju 30. avgusta.

Kriminalistička policija u Bijelom Polju je istovremeno identifikovala i procesuirala osobu koja je putem društvene mreže uputila ozbiljne prijetnje Predsjedniku države i članovima Nacionalnog koordinacionog tijela(NKT) za zarazne bolesti.

U poruci na društvenoj mreži je objavljeno: “Prvi dan posle izbora izvlačimo na ulicu Mila i kompletnu postavu NKT i odrađujemo stvar kao Rumuni”, navedeno je u saopštenju Uprave policije u kome se dodaje da je protiv osumnjičenog podnijeta krivična prijava.

Uprava policije je prethodno saopštila (25.08) da je podnijela podnijela krivičnu prijavu protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Z.M. (37) iz Herceg Novog zbog sumnje da je izvršio krivično djelo “pozivanje na otpor”.

Policija navodi da je sveštenik obavijestio više hiljada članova jedne viber grupe “da mu se na dan parlamentarnih izbora, nakon vjerskog obreda u crkvi u Herceg Novom, pridruže u litiji iz crkve ka biračkom mjestu.

“On je na taj način pozvao građane iz pomenute grupe da postupe suprotno naredbama Ministartsva zdravlja kojima su zabranjena vjerska okupljanja na otvorenom javnom mjestu, osim na prostoru koji pripada vjerskom objektu”, rečeno je u saopštenju Uprave policije.

I Glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić je na pres konferenciji za novinare (25.avgusta) komentarisao navode da bi moglo do nereda tokom parlamentarnih izbora. Podsjećajući na dogaađaje iz 2016. godine i tadašnjih parlamentarnih izbora (pokušaj ‘državnog udara’) Katnić je rekao da ta kriminalna organizacija nije u potpunosti uništena.

“Postoje grupacije koje zagovaraju ekstremizam i radikalizam, ima grupa koje su spremne za tako nešto, koje bi u slučaju nekih izbornih situacija prije izbornih rezultata zvaničnih okupile se i proglasile pobjedu. Poručujem građanima, da izađu i slobodno glasaju za bilo koga i da čekaju šta kaže Državna izborna komisija. Ako se neko drzne, ako bude nečega što je krivično djelo, onda će policija i tužilaštvo reagovati", kazao je Specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Pristalice dijela prosrpskih opozicionih stranaka i vjernici Srpske pravoslavne crkve u nekoliko gradova Crne Gore, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju … , svako veče održavaju litije uprkos zabrani javnih okupljanja koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

XS
SM
MD
LG