Dostupni linkovi

Izrael napao punktove Hezbolaha posle pucanja na vojnike


Izrael smatra Hezbolah svojom najvećom i najneposrednijom pretnjom
Izrael smatra Hezbolah svojom najvećom i najneposrednijom pretnjom

Izraelski borbeni helikopteri napali su osmatračke punktove ekstremističkog Hezbolaha duž granice sa Libanom prošle noći pošto su ispaljeni meci na izraelske vojnike u tom području, saopštila je u srijedu izraelska vojska.

Kako je navedeno ni jedan vojnik nije ranjen i nije odmah bilo izveštaja o žrtvama ili velikoj šteti u Libanu.

Vojska je naredila civilima u obližnjim naseljima da odu u skloništa i blokirala puteve kraj granice. Rano jutros te mere su ukinute.

Izrael očekuje mogući napad libanske ekstremističke organizacije otkako je borac Hezbolaha poginuo u izraelskom udaru iz vazduha u julu u napadu na susednu Siriju. Izraelska vojska je rekla da je 27. jula osujetila pokušaj ubacivanja ekstremista Hezbolaha u sukobu koji je trajao više od jednog sata.

Ni jedna strana nije izvestila o žrtvama i proiranski Hezbolah je porekao umešanost.

Izrael smatra Hezbolah svojom najvećom i najneposrednijom pretnjom.

Posle jednomesečnog rata između Izraela i Hezbolaha u leto 2006. godine veruje se da je ta organizacja ojačala. Izraelska strana procenjuje da ona poseduje oko 130.000 raketa i projektila i da je sposobna da napadne svako mesto u Izraelu.

Uz to Hezbolah je stekao iskustvo na bojnom polju boreći se na strani iranskih snaga koje podržavaju predsednika Sirije Bašara el Asada u sirijskom građanskom ratu.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem i potvrdio je da je izveo desetine napada u Siriji u nastojanju da spreči Iran da isporuči usavršeno oružje Hezbolahu.

Naredni sastanak na najvišem političkom nivou je najavljen za 7. septembar.

XS
SM
MD
LG