Dostupni linkovi

Južna Koreja naredila lekarima da prekinu štrajk u jeku krize korona virusa


Lekarska udruženja navode da zemlja već ima dovoljno lekara koji se takmiče na oštrom tržištu

Zdravstveni zvaničnici u Južnoj Koreji naredili su hiljadama lekara u štrajku da se vrate na posao pošto u zemlji raste zaraza korona virusa i gde se trinaesti uzastopni dan beleži trocifren rast dnevnog broja zaraženih.

Ministar zdravlja Park Neung-hu rekao je da bi onima koji odbijaju da se vrate na posao mogla da se suspenduje ili ukine dozvola za rad ili čak da im preti zatvor do tri godine, javlja AP.

Lekari u široj oblasti Seula pridružili su se doktorima u drugim delovima zemlje u trodnevnom štrajku koji počinje danas (26 august 2020.) protiv planova vlade da poveća broj studenata medicine.

Zbog štrajka vodeće bolnice u Seulu morale su da skrate radno vreme ili odlože neke operacije.

"Vlada će strogo odgovoriti na bilo kakvu kolektivnu akciju koja drži za taoce živote i bezbednost ljudi u jeku krize COVIDa-19", rekao je Park.

Minstarstvo zdravlja saopštilo je da je više od 2.000 medicinskih institucija širom zemlje prijavilo nameru da se zatvori posle izraza nezadovoljstva korejskih lekarskih udruženja sa pregovorima sa vladinim zvaničnicima.

Vlada hoće da poveća broj studenata medicina za 4.000 tokom naredne decenije navodeći da je to važno da bi se suočilo sa krizama kao što je COVID-19 i da bi se smanjila razlika u zdravstvu između razvijene oblasti Seula i ostatka zemlje.

Lekarska udruženja navode da zemlja već ima dovoljno lekara koji se takmiče na oštrom tržištu. Smatraju da bi vlada trebalo da upotrebi svoje finansijske resurse da pobljša nadoknade stažistima i da ih ohrabri da se premeste na mesta van Seula gde je veća potreba za zdravstvenim profesionalcima.

Južnokorejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti prijavio je u srijedu 320 novih slučajeva zaraze COVIDa-19, uključujući 237 za region Seula, koji je bio centar novog žarišta zaraze poslednjih nedelja.

Zdravstveni radnici bore se da zaustave prenos bolesti povezanih za crkve, škole, restorane i putujuće prodavce.

XS
SM
MD
LG