Dostupni linkovi

Guverner Viskonsina angažovao Nacionalnu gardu zbog nemira


Guverner američke savezne države Viskonsin Toni Ivers pozvao je Nacionalnu gardu, a policija se u gradu Kenoša sukobila sa demonstrantima tokom druge noći nemira nakon što su službenici ispalili hice u leđa Afroamerikanca Džejkoba Blejka pred njegovom porodicom.

Guverner Ivers je osudio prekomjernu upotrebu sile prilikom ranjavanja Blejka i zahtijeva hapšenje policajca koji su učestvovali u hapšenju. Demonstranti su u Kenoši pokušali da provale u zgradu administracije, ali je policija u opremi za suzbijanje nemira i biber sprejem uspjela da ih vrati.

Više desetina demonstranata se i sinoć, uprkos policijskom času, okupila ispred sudnice, a gađali su policajce raznim predmetima. Policija je uzvratila suzavcem i biber sprejem.

Pripadnici Nacionalne garde stigli su u nekoliko kamiona u centar Kenoše.

Blejk (29) je u stabilnom stanju nakon operacije. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da se Blejk kreće ka vozačevoj strani džipa i da ga prate dva policajca sa pištoljima u rukama. Pošto je Blejk otvorio vrata vozila ispaljeno je nekoliko hitaca.

Nije poznato da li su policajci primijetili nešto unutar vozila zbog čega su otvorili vatru na Blejka. Nije poznato da li su pucala oba policajca ili samo jedan.

Neposredno nakon incidenta okupili su se demonstranti i nekoliko njih je zapalilo vatru i bacalo Molotovljeve koktele na policiju, zbog čega su vlasti zatvorile sve državne ustanove u tom dijelu Kenoše.

Incident u Kenoši desio se tri mjeseca nakon što je u Mineapolisu pod policijskim nadzorom umro tamnoputi Džordž Flojd, što je izazvalo proteste širom SAD. Policajci koji su učestvovali u incidentu suspendovani su dok traje istraga.

Policija Portlanda ponovo je danas (25. august.2020.) naredila demonstrantima da se raziđu pošto je podmetnut požar u kancelarijama policijskog udruženja.

"Ukoliko se ne raziđete bićete uhapšeni ili suočeni sa municijom za kontrolu mase, uključujući suzavac i druga oruđa", upozorava policija, napominjući da službenici reaguju na požar nedaleko od oblasti između ulice Sjeverna Lombardija i Avenije Sjeverni Kembel.

Policija Portlanda sinoć je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante, a uhapšene su 23 osobe. Policija navodi da su demonstranti palili vatre i napadali policiju kamenicama i bocama.

Demonstracije protiv rasizma i policijske brutalnosti zahvatile su SAD nakon što je 25. maja tamnoputi Džordž Flojd preminuo dok je bio pod policijskim nadzorom.

SAD: Rasna ravnopravnosti i reforma policije
SAD: Rasna ravnopravnosti i reforma policije

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa u julu je poslala savezne snage radi smirivanja protesta u Portlandu. Tramp je krajem sedmice demonstracije nazvao "ludošću" i tvrdi da haos zahvata gradove na čijem su čelu predstavnici Demokratske stranke. Gradonačelnik Portlanda Ted Viler je demokrata.

XS
SM
MD
LG